nieuws

Rusland legt pijpleiding aan voor export olie naar Japan

bouwbreed Premium

moskou – De Russische regering heeft haar goedkeuring verleend aan de bouw van een pijpleiding die de export van olie naar Japan mogelijk moet maken. De 4130 kilometer lange leiding vanuit Oost-Siberië naar de regio Primorsk aan de Japanse Zee vergt meer dan 10 miljard dollar aan investeringen.

Moskou heeft het project toegewezen aan het staatsbedrijf Transneft, zo heeft heeft de Britse radio- en televisiezender BBC op zijn website gemeld. Transneft mikt erop 1,6 miljoen vaten (van 159 liter) olie per dag door de buis te laten stromen. In mei moeten de plannen van het staatsbedrijf en drie overheidsdepartementen nader zijn uitgewerkt. De pijpleiding loopt geheel over Russisch grondgebied.

De keuze voor de pijpleiding naar de haven van Nachodka betekent dat de andere route is gesneuveld. Die had moeten lopen naar Daquing, het centrum van de Chinese olie-industrie. De Chinezen is evenwel verzekerd door Moskou dat hun land een aftakking van de pijpleiding krijgt, aldus Peking. De verklaring uit Moskou rept daarover echter niet.

Afhankelijkheid

De Russische oliemaatschappij Yukos was voorstander van de route naar China. Yukos is nu zwaar gehavend doordat zijn productiedivisie Yuganskneftegaz door Moskou is losgetrokken en nu is ondergebracht bij het staatsbedrijf Rosneft. De Russische spoorwegen hebben China evenwel verzekerd van een dagelijkse levering tot 300.000 vaten olie per dag in 2007.

Japan is na de VS het grootste olieconsumerende land ter wereld met een verbruik van 5,4 miljoen vaten per dag. Als de pijpleiding door Siberië is aangelegd kan Japan zijn afhankelijkheid van het politiek instabiele Midden-Oosten verminderen. Japan haalt 88 procent van zijn olie uit die regio. (anp)

Reageer op dit artikel