nieuws

Rijk geeft Arnhem 14,5 miljoen euro voor binnenstadsproject

bouwbreed

arnhem – De gemeente Arnhem krijgt 14,5 miljoen euro voor de ontwikkeling van de binnenstad. Dat heeft minister Dekker (VROM) gezegd tijdens een bezoek aan de Gelderse hoofdstad.

Het bedrag gaat naar het project Rijnboog. Dat voorziet onder meer in de bouw van woningen en bedrijfsruimten, de aanleg van een nieuwe haven in het hart van de stad en de aanpassing van de infrastructuur.

De bewindsvrouw overhandigde de zogenoemde BIRK-gelden, uit het Budget Investeringen Ruimtelijke Kwaliteit, op tientallen meters hoogte in een kantoortoren in aanbouw met uitzicht over de binnenstad van Arnhem. “Je ziet dat de snelle wederopbouw van Arnhem na de Tweede Wereldoorlog de binnenstad te weinig kwaliteit heeft gegeven”, aldus minister Dekker. “Ik zie gebouwen die heel merkwaardig niet in hun omgeving passen. De rijksinvestering zal de aantrekkelijkheid van Arnhem voor bewoners, bedrijven en bezoekers flink verbeteren.”

De Spaanse stedenbouwkundige De Sola-Morales tekent voor het ontwerp van een nieuw stadshart in Arnhem. Het meest opvallende van het plan is een nieuwe haven van circa 400 meter lang, die vanaf de Rijn dwars door de binnenstad richting de dominerende Eusebiuskerk moet komen te liggen, om zo Arnhem meer bij het water te betrekken. Behalve nieuwe woningen en bedrijven in de omgeving, zouden er ook een nieuwe bioscoop en cafés moeten komen.

Overeenkomst

Grenzend aan het Rijnbooggebied werkt Arnhem aan het stationsgebied onder de noemer Arnhem-Centraal; een transferhal voor treinen en bussen, maar ook winkels, kantoren en woningen op en rond het huidige NS-station. Minister Peijs (verkeer) tekende woensdagmiddag in Arnhem een samenwerkingsovereenkomst met de gemeente die voorziet in ruim 4 miljoen euro rijkssubsidie.

De subsidies maken deel uit van een investeringsplan voor Arnhem van bij elkaar 50 miljoen euro. Het gaat om bijna 25 miljoen van VROM voor het verhogen van de kwaliteit van het gebied en ruim 24 miljoen van Verkeer en Waterstaat voor het station.

Reageer op dit artikel