nieuws

Restauratie Pontjesbrug voor Janssen de Jong

bouwbreed

willemstad – Na jaren van uitstel en eindeloze discussies, vooral met de Europese Unie, is de kogel eindelijk door de kerk: de wereldberoemde Koningin Emmabrug op Curaçao wordt gerestaureerd. Harbour and Civil Construction Curaçao NV (HCCC), onderdeel van Janssen de Jong Caribbean, zal het project uitvoeren. De totale aanneemsom bedraagt ongeveer 5 miljoen euro.

De door de Amerikaan Leonard Burlington Smith ontworpen brug, die in de volksmond bekend staat als pontjesbrug of Old Swinging Lady en die de historische stadswijken Otrobanda en Punda in de hoofdstad Willemstad met elkaar verbindt, werd op17 mei 1888 in gebruik genomen en in 1939 vervangen. Sindsdien is er wel regelmatig onderhoud aan gepleegd en werden de houten pontons waarop de brug op het water van de St. Annabaai drijft, vervangen door metalen pontons.

Maar in de afgelopen twintig jaar is er nauwelijks nog iets aan onderhoud gedaan. De grotendeels uit hout opgetrokken brug is op veel plaatsen verrot en een deel van het houten wegdek is jaren geleden uit pure nood voorzien van een laag asfalt. De staat waarin de Koningin Emmabrug verkeert, is zo slecht, dat de jaarlijkse carnavalsoptocht – zoals traditioneel gebruikelijk was – al jaren niet meer over de brug wordt geleid.

Dat er een grote restauratie moest komen was voor iedereen duidelijk. De Europese Unie zegde medio jaren negentig toe de opknapbeurt volledig te financieren. Maar de eerste openbare aanbesteding werd een mislukking: van de drie uitgenodigde aannemers bood alleen Koop Tjuchem een offerte aan, die beduidend hoger uitviel dan de gereserveerde 5 miljoen euro.

De Europese Unie nam bovendien geen genoegen met de door het havenbedrijf CPA georganiseerde openbare aanbesteding. Volgens de voorwaarden van de Europese Unie moet er sprake zijn van een openbare inschrijving waarbij ook niet genodigde bedrijven een offerte kunnen uitbrengen. HCCC kwam als meest aantrekkelijke aanbieder uit de bus en heeft de volledige uitvoering toebedeeld. Wel werd er nog maandenlang onderhandeld over de precieze voorwaarden en prijs, niet in de laatste plaats door de in het afgelopen jaar sterk duurder geworden euro.

Bruggenhoofden

Voor de werkzaamheden aan de brug krijgt het bedrijf zo�n 4,5 miljoen euro, het apart gegunde werk aan de kades levert HCCC ongeveer 600.000 euro op. Tot slot mag het onderdeel van Janssen De Jong ook de bruggenhoofden herstellen. Hiervan bedraagt de aanneemsom rond de 750.000 euro. De Britse bouwconsultant WSP-International is aangesteld als directievoerder, terwijl de Dienst Openbare Werken van Curaçao de supervisie over het project in handen krijgt.

De werkzaamheden aan de brug zullen naar verwachting pas in het najaar van 2005 beginnen. Want eerst moet het speciale hout worden besteld, waarop een levertijd zit van minimaal tien maanden. Zodra dit binnen is zal de brug naar een constructieplaats in de nabijgelegen haven worden gesleept. Naar verwachting ligt de gerestaureerde brug, met een volledig nieuw houten bovendek, een jaar later weer op de oorspronkelijke plaats.

Reageer op dit artikel