nieuws

Restaurateur monumenten aangeklaagd wegens fraude

bouwbreed

warffum – De voorzitter en de architect van Stichting Het Woonhuismonument in Warffum worden vervolgd vanwege mogelijke fraude met subsidies en valsheid in geschrifte.

De FIOD is vier jaar geleden begonnen met het onderzoek en denkt nu voldoende bewijs te hebben voor vervolging. Door de valsheid in geschrifte zouden de mannen tonnen overheidssubsidie hebben aangewend voor restauratie van de eigen woning.

De Stichting Het Woonhuismonument is al 27 jaar actief in het restaureren van monumenten. Volgens voorzitter Scheers doet de stichting dit veelal als eigenaar, maar sinds enkele jaren knapt zij ook monumentale woningen op in opdracht voor derden. Het onderzoek heeft zich toegespitst op de afdracht van btw. Scheers: “De FIOD stelde dat wij in die gevallen dat de stichting geen eigenaar is, btw moeten afdragen over ontvangen overheidssubsidies. Wij volgden al jaren de gedragslijn dat hierover geen btw betaald hoeft te worden. De Belastingdienst heeft dit steeds goedgekeurd en wij hadden geen reden te vermoeden dat dit bij een andere eigendomsstructuur anders zou zijn. Volgens onze accountant mochten wij, gezien eerdere controles, daarop vertrouwen. Wij zien de rechtszaak met vertrouwen tegemoet.”

De aanklacht dat er ook valsheid in geschrifte zou zijn gepleegd en er valse facturen, kwitanties en declaraties zouden zijn ingediend om subsidies te kunnen innen, is volgens Scheers pas daarna erbij gehaald en heeft nauwelijks gronden. De rechtszaak is vastgesteld op 20 april.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels