nieuws

Prof. Dorée: Overheid wantrouwt personeel

bouwbreed

amsterdam – De overheid vertrouwt zijn eigen personeel niet. Dat is volgens professor A. Dorée de reden waarom politiek en ambtenarij zulke verwoede voorvechters zijn van openbare aanbestedingen. Op de nieuwjaarsbijeenkomst van het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid gooide A. Buur de knuppel in het hoenderhok. De directeur van het EIB wierp de vraag op […]

amsterdam – De overheid vertrouwt zijn eigen personeel niet. Dat is volgens professor A. Dorée de reden waarom politiek en ambtenarij zulke verwoede voorvechters zijn van openbare aanbestedingen.

Op de nieuwjaarsbijeenkomst van het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid gooide A. Buur de knuppel in het hoenderhok. De directeur van het EIB wierp de vraag op wie er op zijn achterhoofd is gevallen, de private sector of de overheid. “De overheid wil altijd maar openbaar aanbesteden tegen de laagste prijs. De private sector doet dat nauwelijks. Wie van de twee is er gek?”

Voor professor Dorée van Universiteit Twente is het antwoord simpel. De private sector weet van wanten en de overheid is niet goed bij het hoofd. “De ambtenaren kunnen niet vertrouwen op hun eigen oordeel. Ze mogen niet zelfstandig kiezen. De politiek en de ambtenarij vertrouwt elkaar niet. Daardoor wordt op alle lagen sterk naar de regels besloten. De kwestie is: het beperken van de risico�s.”

Reageer op dit artikel