nieuws

Openbaar Ministerie studeert op aangifte tegen vastgoedmagnaat

bouwbreed

amsterdam – Het Openbaar Ministerie overweegt een strafrechtelijk onderzoek te starten tegen E. Maas, topman en grootaandeelhouder van het beursgenoteerde vastgoedbedrijf VHS, wegens beursfraude.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft aangifte gedaan tegen Maas. De toezichthouder van de beurs vermoedt dat de vastgoedmagnaat de koers van zijn bedrijf heeft gemanipuleerd door geheime aandelentransacties.

De aangifte ligt bij het functioneel parket in Den Haag, het onderdeel van het Openbaar Ministerie (OM) dat is gespecialiseerd in fraudezaken. Een woordvoerder van justitie wilde niet zeggen of er inmiddels al een strafrechtelijk onderzoek is gestart. Ook de AFM wil verder geen inhoudelijke mededelingen doen.

De Telegraaf berichtte dinsdag op basis van een geheim onderzoek van Staalbankiers, dat Maas systematisch de koers van VHS heeft gemanipuleerd. Dat zou hij hebben gedaan door via de bank met grote regelmaat te handelen in aandelen van zijn eigen bedrijf, voor rekening en risico van een vennootschap van zijn zakenpartner E. de Kroes.

Maas en VHS ontkenden dat gisteren bij monde van advocaat O. Hammerstein. Volgens hem heeft Maas nooit gehandeld voor rekening en risico van de vennootschap, genaamd �23 april bv�, van De Kroes. “Dat kon hij ook niet, want hij had geen machtiging. De enige die was gemachtigd, was Staalbankiers”, aldus Hammerstein.

Staalbankiers was in die tijd de huisbankier van VHS. Vorig jaar kwam er een einde aan die relatie, toen Staalbankiers besloot te stoppen met het bankieren voor de vastgoedsector. Daarop diende Maas een claim in bij Staalbankiers om de kosten terug te krijgen die hij had moeten maken om leningen over te sluiten. Hij verweet de bank ook het verspreiden van op “onwaarheden gebaseerde geruchten”, waardoor zijn reputatie en die van VHS schade had geleden.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels