nieuws

Onteigeningsprocedure van Utrecht tegen zichzelf

bouwbreed

utrecht – De gemeente Utrecht is een onteigeningsprocedure tegen zichzelf begonnen. Het gaat om een stuk grond met twee panden, dat nodig is voor de aanleg van de HOV-busbaan bij De Meern. Dit staat in een vertrouwelijke nota over de Realisering bestemmingsplan HOV-tracé aan de commissie Stedelijke Ontwikkeling.

De twee panden zijn in verhuurde staat door de gemeente Utrecht aangekocht. Volgens CDA-raadslid D. Schuurman van de commissie lijkt het erop dat de gemeente hiermee een grote blunder heeft begaan. “In 2000 heeft de gemeente in Vleuten-De Meern voor de ontwikkeling van de HOV-busbaan een perceel verworven, waar anderen nog rechten aan kunnen ontlenen, bijvoorbeeld huur, pacht of recht van overpad. Onvoorstelbaar dat bij zo�n groot project als het HOV (hoogwaardig openbaar vervoer) dit niet eerder onderzocht is.”

Schuurman heeft inmiddels schriftelijke vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders. “Ik vraag mij af hoe het zover heeft kunnen komen dat de gemeente naar zo�n zwaar middel als onteigening moet grijpen.” Hoewel het commissielid het vreemd vindt dat de nota als �vertrouwelijk� is bestempeld, wil hij zelf niet aangeven om welk perceel het gaat en hoe groot het is. “Ik wil de prijs niet opdrijven ten koste van de inwoners van de gemeente”, aldus Schuurman.

Niet ongebruikelijk

Volgens een vastgoeddeskundige van de afdeling Verwerving van de gemeente Utrecht, is het niet ongebruikelijk dat een gemeente een onteigeningsprocedure tegen zichzelf opstart. “Dit is in de wet toegestaan. De gemeente moet er wel alles aan gedaan hebben om met de huurders overeenstemming te krijgen over vrije beschikking van het perceel en de panden.”

Het project HOV bestaat uit een vrijliggende busbaan waarover moderne bussen rijden. De aanleg van de busbaan start op zijn vroegst eind 2005. Een onteigeningsprocedure duurt maximaal twee jaar. Vastgoed-wethouder L.J. Verhulst van de gemeente Utrecht was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.

Reageer op dit artikel