nieuws

Nyenrode verkoopt deel terrein ter bekostiging restauratie kasteel

bouwbreed

breukelen – Door ongeveer eenzesde deel van het 56 hectare grote universiteitsterrein te verkopen hoopt de universiteit Nyenrode de restauratie van het 17e eeuwse kasteel te bekostigen. Hiervoor is circa 10 miljoen euro nodig. De provincie Utrecht is vorige maand akkoord gegaan met woningbouw op dit niet-monumentale deel van het terrein langs het Amsterdam-Rijnkanaal. Het […]

breukelen – Door ongeveer eenzesde deel van het 56 hectare grote universiteitsterrein te verkopen hoopt de universiteit Nyenrode de restauratie van het 17e eeuwse kasteel te bekostigen. Hiervoor is circa 10 miljoen euro nodig.

De provincie Utrecht is vorige maand akkoord gegaan met woningbouw op dit niet-monumentale deel van het terrein langs het Amsterdam-Rijnkanaal.

Het kasteel, gelegen op het oude deel van het landgoed langs de Straatweg, is aan het verzakken. Dit veroorzaakt scheuren in de fundering van het monumentale gebouw waarin de universiteit ooit is begonnen.

Volgens een restauratieplan is onder andere het onderheien en stutten van de fundering noodzakelijk. “De restauratie is een kostbare operatie, maar drukt niet op de begroting van de universiteit zelf”, aldus een woordvoerder. Toch probeert de universiteit door verkoop van de grond de restauratie zelf te bekostigen. De pot voor restauratiesubsidies voor grote monumenten, de zogeheten kanjersubsidies, is leeg en de universiteit verwacht dat die niet snel gevuld zal zijn.

Met de verkoop van de grond wil de universiteit ook geld genereren voor uitbreiding van de campus en de mensa.

Reageer op dit artikel