nieuws

NHG onderzoekt geknoei taxateurs

bouwbreed

zoetermeer – Directeur K. Schiffer van de Nederlandse Hypotheek Garantie (NHG) vermoedt dat in de regio Rotterdam en Den Haag geknoeid wordt met taxatierapporten. De borgverstrekker van huiseigenaren wil precies weten wat er speelt en start een onderzoek dat over drie maanden klaar moet zijn.

Schiffer baseert zich op de dossiers van woningen die het afgelopen jaar noodgedwongen verkocht zijn. Daarin komen taxaties voor die volgens de bestuurder �twijfels oproepen�. Volgens Schiffer roepen niet alleen de woningtaxaties vragen op. Ook met de werkgeversverklaring die een hypotheeknemer moet overleggen wordt regelmatig geknoeid.

De NHG kijkt met extra belangstelling naar Rotterdam en Den Haag omdat in deze steden het afgelopen jaar eenderde van de in totaal 331 gedwongen en verliesgevende verkopen plaatsvonden. Daarnaast zorgen de Haaglandse steden voor de grootste verliezen bij veilingverkopen. Schiffer: “Er zijn woningen van 150.000 euro voor 90.000 euro verkocht. Dat is geen zuivere koffie.”

De NHG vraagt zich met name af waarom mensen het zover laten komen. “Met een belletje naar de bank is zo een regeling getroffen”, stelt Schiffer. Hypotheekverstrekkers veilen een woning liever niet omdat dit altijd minder oplevert. Als het onderzoek fraude aan het licht brengt, zo laat Schiffer dreigend weten, dan zal de NHG niet aarzelen om aangifte te doen.

Het aantal gedwongen woningverkopen is in 2004 naar recordhoogte gestegen. In vergelijking met een jaar eerder, toen 178 woning met verlies verkocht werden, is het aantal met meer dan 80 procent gestegen. Ten opzichte van de cijfers over 2002 is het verschil nog groter. In dat jaar kregen precies tachtig woningen onvrijwillig een nieuwe eigenaar; nog minder dan de helft van het aantal gedwongen verkopen in het afgelopen jaar.

Om de verliezen te compenseren is het afgelopen jaar bij de NHG in totaal 9 miljoen euro gedeclareerd. Per woning bedraagt de schadepost daarmee zo�n 27.000 euro. De helft van alle verkopen verliep via een openbare veiling. Schiffer maakt zich zorgen over deze ontwikkeling. “Via veilingen worden onnodig hoge verliezen geleden.” Het afgelopen jaar lag bij een veiling het verlies twee keer zo hoog als bij een onderhandse verkoop aan een makelaar.

Een kwart van de gedwongen verkopen vindt zijn oorsprong in een echtscheiding. Mensen die hun baan of door een faillissement hun onderneming verliezen en daarom noodgedwongen moeten verkopen zorgen voor eenzelfde aandeel. De oorzaak van de rest van de verkopen varieert sterk, van mensen die te veel geld hebben geleend tot een brand.

Reageer op dit artikel