nieuws

Monumentale molen naar Uitgeest

bouwbreed

AMSTERDAM – De molenaar van Houtzaagmolen De Otter wil Amsterdam verlaten. Hij wil met molen en al verhuizen naar de oever van het Uitgeestermeer. Stadsdeel Westerpark weigert vooralsnog een vergunning te geven voor verplaatsing van de monumentale molen. De oudste nog werkende houtzaagmolen van Nederland kan vanwege almaar oprukkende nieuwbouw niet meer genoeg wind vangen, […]

AMSTERDAM – De molenaar van Houtzaagmolen De Otter wil Amsterdam verlaten. Hij wil met molen en al verhuizen naar de oever van het Uitgeestermeer. Stadsdeel Westerpark weigert vooralsnog een vergunning te geven voor verplaatsing van de monumentale molen.

De oudste nog werkende houtzaagmolen van Nederland kan vanwege almaar oprukkende nieuwbouw niet meer genoeg wind vangen, zegt molenaar P. Rijksen. De afgelopen jaren heeft hij zich fel verzet tegen uitbreiding van de bebouwing rond de Kostverlorenvaart, maar de Raad van State heeft hem uiteindelijk in het ongelijk gesteld. Daarna is hij op zoek gegaan naar een alternatieve locatie. In de gemeente Uitgeest is de molenaar meer dan welkom.

Volgens stadsdeelwethouder E. Bartlema moet de molen in de stad blijven. Verhuizing is voor hem onbespreekbaar. Ooit stonden er aan de Kostverlorenvaart tientallen molens. Alleen De Otter is daarvan nog over. De molenaar overweegt voor het verkrijgen van de verhuisvergunning een gang naar de rechter.

Reageer op dit artikel