nieuws

Milieugroep verzet zich tegen ENCI-plan

bouwbreed

maastricht – Actiegroep ENCI-Stop verwerpt het plan van de ondernemingsraad (OR) om de oven van cementfabriek ENCI in Maastricht open te houden. Het steekt de milieugroep met name dat de OR er meer afval, zoals autobanden, wil verbranden om te besparen op dure fossiele brandstoffen.

De OR wil de oven open houden omdat dit meer besparingen oplevert dan het sluiten ervan. Bovendien hoeven er dan minder mensen ontslagen te worden. In heel Nederland wil ENCI 270 mensen ontslaan, van wie alleen in Maastricht al 220 op straat komen te staan. Het open houden van de oven zou honderd mensen minder hun baan kosten, aldus de OR. Besparingen worden onder meer gehaald uit een grotere inzet van alternatieve in plaats van fossiele brandstoffen. Die laatste slurpen immers veel geld, terwijl alternatieve stoffen vaak fors betaald of gesubsidieerd worden. De OR denkt dan met name aan biomassa.

ENCI-stop kondigt aan zich te zullen verzetten tegen dit plan van de OR, dat volgens de stichting slecht is voor het milieu. Bovendien vindt de actiegroep het plan van de OR onhaalbaar. Moederbedrijf HeidelbergCement sluit volgens de actiegroep hoe dan ook de Maastrichtse oven. OR en vakbonden voeren slechts een achterhoedegevecht, aldus ENCI-stop. OR en vakbonden praatten gisteren met de directie van ENCI. Ze dreigden met acties als de directie niet op zeer korte termijn instemt met het plan van de OR.

Reageer op dit artikel