nieuws

Mankement mogelijk oorzaak kraanongeval

bouwbreed Premium

utrecht – Een technisch mankement is mogelijk de oorzaak van het omvallen van een hijskraan bij sloopwerkzaamheden aan de oude UNA-centrale in Utrecht. Een tweede kraan is daarbij zwaar beschadigd. Niemand raakte gewond. Afgelopen dinsdag waren de kranen samen bezig een 36 ton zware stalen bovenligger uit het gebouw te hijsen. Daarbij viel de 250 […]

utrecht – Een technisch mankement is mogelijk de oorzaak van het omvallen van een hijskraan bij sloopwerkzaamheden aan de oude UNA-centrale in Utrecht. Een tweede kraan is daarbij zwaar beschadigd. Niemand raakte gewond.

Afgelopen dinsdag waren de kranen samen bezig een 36 ton zware stalen bovenligger uit het gebouw te hijsen. Daarbij viel de 250 ton zware torenkraan van het Purmerendse sloopbedrijf De Boer en Zonen om.

De bovenligger beschadigde vervolgens in zijn val de andere kraan, een telescoopkraan van 120 ton van DDM uit De Meern. Directeur A. Zaal van De Boer en Zonen: “Het is nog niet bekend wat er precies is gebeurd. Dit wordt momenteel door experts onderzocht. Het is in ieder geval uitgesloten dat het een bedieningsfout is.”

Volgens Zaal is er volgens de juiste procedures gewerkt. “Er was een hijsplan en er zijn berekeningen gemaakt om te kijken of het werk kon worden uitgevoerd. In verband met het gewicht van de bovenligger en de wind, hebben we een tweede kraan ingeschakeld”, aldus de directeur.

De Arbeidsinspectie heeft het werk stilgelegd en voert nader onderzoek uit. Stork FDO in Amsterdam doet het materiaalonderzoek. De omvang van de schade is nog niet bekend.

Reageer op dit artikel