nieuws

Kunststof rijplaat houdt bouwplaats bereikbaar

bouwbreed Premium

rotterdam – Vrij baan over extreem zachte bodems in bodembeschermingsgebieden en als het moet ook tegen steile hellingen. Dat beloven Emunds+Staudinger (E+S) uit het Duitse Hückelhoven met hun verplaatsbare bouwweg. Die kan ook als tijdelijke brug worden gebruikt. Nedeximpo uit Amsterdam brengt dit gepatenteerde kunststof alternatief voor rijplaten op de Nederlandse markt.

De elementen waarmee de bouwweg van E+S wordt samengesteld zien er op het eerste gezicht uit als pallets. Met een lengte van 2340 millimeter, een breedte van 3800 en een hoogte van 160 millimeter wegen ze 840 kilo per stuk. Het oppervlak van 8,89 vierkante meter weerstaat een belasting van 12 ton per as. De vrachtwagen die de elementen naar de locatie brengt kan er 28 per rit meenemen; in de berekening van Nedeximpo-adviseur J. Bultink leveren die 67 meter bouwweg op. De elementen worden bijvoorbeeld met een rupsgraver van voldoende capaciteit verlegd. Een soort kettingslot houdt de platen bijeen zodat een doorlopende weg ontstaat.

Kostenbesparing

De elementen zijn samengesteld uit holle profielen. Die geven de verplaatsbare bouwweg draagvermogen. Anders dan rijplaten zuigen de elementen zich niet vacuüm in de bodem. Dat vermindert aanmerkelijk de inspanningen om de bouwweg weer te verwijderen. Vergeleken met meer conventionele systemen als tijdelijke verharding uit steenslag rekent E+S ook een aanmerkelijk kostenbesparing voor. Niet in de laatste plaats omdat het systeem zonder speciale voorzieningen toekan en geen voorbewerking van de locatie vergt.

Besparingen

Het bedrijf becijfert de besparingen in een voorbeeld met een 67 meter lange en 3.80 meter brede bouwweg die vier, twaalf of 22 weken in gebruik is. In de sommen zijn de verhardingslagen 60 of 40 centimeter dik. Voor een periode van vier weken kost de variant van 60 centimeter 8851 euro en die van 40 centimeter 6510 euro tegen 3614 voor het systeem van E+S.

Gerekend over twaalf weken komen die respectievelijke bedragen op 9365, 7465 en 6095 euro en voor 22 weken op respectievelijk 10.148, 9047 en 8132 euro.

Reageer op dit artikel