nieuws

Koop Groep in 2003 dieper in het rood

bouwbreed Premium

groningen – De financiële resultaten van de Koop Groep zijn verder verslechterd. Het verlies is toegenomen tot een record van 26 miljoen euro. De omzet is eveneens gedaald, met ruim 8 procent tot 753 miljoen euro.

Dat blijkt uit de nu pas gedeponeerde jaarrekening van het Groningse bouwconcern over het jaar 2003. Het is voor het tweede opeenvolgende jaar dat Koop verlies lijdt. In 2002 schreef de onderneming een negatief resultaat van 3 miljoen euro in de boeken. Het was toen voor het eerst in de geschiedenis van Koop dat in de rode cijfers werd geschreven.

Henk Koop, oprichter en topman van het Koop-concern zinspeelt inmiddels op zijn vertrek. In het jaarverslag schrijft hij dat hij zich “oriënteert op zijn bijzondere positie”. Als reden geeft hij zijn leeftijd (Koop wordt dit jaar zestig, red.) en het gedwongen verlies van een meerderheidsbelang in zijn eigen onderneming.

Reorganisatie

Operationeel boekte Koop over 2003 nog wel een positief resultaat, zij het met 1 miljoen euro zeer beperkt. Het concern zag zich echter genoodzaakt om 26 miljoen euro uit te trekken voor een ingrijpende reorganisatie, die ten koste is gegaan van zo�n tweehonderd arbeidsplaatsen.

In zijn verslag noemt Henk Koop “de economische teruggang, oorlogshandelingen in andere werelddelen en vooral de verlate opstart van enkele grote projecten” als voornaamste oorzaken van de verslechterde resultaten. Koop omschrijft 2003 als “wederom een tegenvallend jaar”.

Zwaarst getroffen werd de divisie pijpleidingenbouw. Door stagnerende investeringen in die sector kwamen de marges onder druk te staan. Dat leidde tot de sluiting van enkele kleinere vestigingen in onder meer Leeuwarden, Schoonebeek, Elst en Blerick. De omzet van het bedrijfsonderdeel bleef met 401 miljoen euro wel redelijk op niveau. Een jaar eerder bedroegen de bedrijfsopbrengsten 408 miljoen euro.

De totaalomzet van de Koop Groep zakte met 8 procent naar 753 miljoen. Door het afstoten van enkele bedrijfsonderdelen ging 36 miljoen euro verloren. Als gevolg van de lagere dollarkoers moest Koop nog eens 18 miljoen euro aan omzet inleveren. De b&u-divisie kromp van 145 miljoen naar 116 miljoen. De gww-poot daarentegen groeide met 13 miljoen euro naar 194 miljoen.

De ingezette reorganisatie zal de winst over 2004 sterk verbeteren, zo verwacht Koop. Inmiddels is bekend dat het concern nog veel drastischer op de schop zal gaan. Onder druk van buitenlandse banken – die vanwege de bouwfraudezaak de geldkraan dreigde dicht te draaien – is 50,1 procent van de aandelen verkocht aan oud-Philips-topman C. Boonstra en Hunter Douglas-baas R. Sonnenberg.

Bedrijvendokter

De nieuwe grootaandeelhouders hebben bedrijvendokter W. Haverkamp naar voren geschoven om de Koop Groep te herstructureren. Verwachting is dat hij onder meer wegenbouwbedrijf Koop Tjuchem, woningbouwer Geveke en andere zwakke bedrijfsonderdelen klaar zal maken voor verkoop.

De Groninger en zijn bedrijf moeten zich volgende maand, met nog drie bouwers en elf bouwbazen, in de bouwfraudeaffaire verantwoorden voor de Rotterdamse rechtbank. Justitie beschuldigt hen van oplichting, valsheid in geschrifte en deelname aan een criminele organisatie. Koop zelf wordt ook verdacht van omkoping.

Reageer op dit artikel