nieuws

Ionisatie effectieve bestrijder van legionellabacterie

bouwbreed Premium

den bosch – Ionisatie met elektrodes uit koper en zilver is een probaat middel om water te zuiveren, vindt WTN Milieu Management. De techniek doodt nagenoeg elke bekende watergeboren bacterie.

De leverancier uit Maarssen beproeft het systeem momenteel in verzorgingstehuizen in Goes en Maarssen en in de koeltoren van een ziekenhuis in Almelo. WTN hoopt binnen enkele maanden de verschillende goedkeuringen binnen te hebben.

In bijvoorbeeld de Verenigde Staten wordt het systeem al meer dan twintig jaar gebruikt. Voor Nederland is koper-zilver ionisatie een nieuwe techniek. WTN biedt die aan onder de merknaam LPS, de afkorting van Legionella Purificatie Systeem. Dat wordt na de watermeter gemonteerd en fungeert als een by-pass. Het systeem bestaat uit een programmeerbare elektronische regelaar oftewel PLC, een ionisatiekamer en een debietmeter. De regelaar is direct aangesloten op de ionisatiekamer en levert bij 24 volt gelijkspanning een stroom van 10 tot 500 milli-ampère.

Waterverbruik

De sterkte van de stroom hangt af van het waterverbruik. Hoe meer er wordt verbruikt hoe meer de stroomsterkte stijgt en hoe intensiever de ionisatie wordt. De stroom is zodanig afgesteld dat de ionisatie van het koper en het zilver geen invloed ondervindt van het soort water en de pH-waarde. Die aspecten bepalen mede de werking, net als het materiaal waaruit de leidingen zijn gemaakt. Het systeem wordt automatisch bestuurd. Via een modem of een internetsite kan de werking ervan worden gecontroleerd. De PLC slaat alle gegevens op. De elektrodes gaan gemiddeld een half jaar mee.

Het LPS vernietigt niet alleen vrijwel alle watergeboren bacteriën, de techniek verwijdert ook de biofilm uit leidingen. Daarmee ontstaat een volledig schoon leidingennet waarin bijvoorbeeld de legionellabacterie niet meer kan groeien. Een chemische behandeling is niet nodig. De bacteriën die door de koper- en zilverionen zijn gedood kunnen geen kwaad meer, garandeert WTN. De leverancier verwaarloost de kans op een nieuwe uitbraak omdat de ionen in het leidingenwerk blijven zolang het toestel deel uitmaakt van de installatie.

Het systeem is voor praktisch alle watersystemen te gebruiken. De Maarssense leverancier biedt varianten aan voor bijvoorbeeld hotels en ziekenhuizen, sauna�s en zwembaden en voor koeltorens. Het bedrijf rekent met een terugverdientijd van twee jaar.

Voor het bestrijden van een legionella-explosie op locatie zet WTN een mobiel desinfectie-apparaat in. Dat vernietigt met een automatisch systeem de legionellabacterie en verwijdert kalksteen en biofilm uit de leidingen.

Reageer op dit artikel