nieuws

Innovatie mortelcentrale kanshebber Flevopenning

bouwbreed

almere – Met structureel werken aan productvernieuwing is Betonmortelcentrale Flevoland genomineerd voor een van de Flevopenningen. Morgen worden die voor het eerst en in drie categorieën uitgereikt door de provincie Flevoland.

De Betonmortelcentrale Flevoland in Almere is genomineerd in de categorie Innovatieve onderneming.

De nominatie ontlokt woordvoerder J. Linssen van de VOBN (de Vereniging van Ondernemingen van Betonmortelfabrikanten in Nederland) de verzuchting: “Het bedrijf moet het opnemen tegen ondernemingen uit andere sectoren dan de bouw. Het geeft aan dat de bouw, de betonmortelindustrie in het bijzonder, een innovatieve sector is. In tegenstelling tot wat veel mensen denken”.

Directeur C. Hoogeveen geeft aan welke innovaties het betreft: slimmer lossen van grondstoffen, waardoor veiligheid en arbeidsomstandigheden verbeteren en er minder CO2-uitstoot is; steeds meer als grondstof toepassen van secundaire toeslagmaterialen; optimalisering van de verwerkbaarheid van beton met zelfverdichtend beton.

Ook wijst hij op de zelf ontwikkelde sonde, een instrument om te bepalen wanneer een gestorte betonvloer hard genoeg is om monoliet te worden afgewerkt. De meetmethode is inmiddels opgenomen in Nen 2743.

Temperatuur

De betonmortelcentrale heeft ook een methode ontwikkeld om de temperatuur van gestort beton constant te houden, waardoor bijvoorbeeld ook in de winterperiode na 15 uur kan worden ontkist. “En dat, meestal, zonder toevoeging van warmte op de bouwplaats,” aldus Hoogeveen.

Volgens de innoverende directeur van Flevoland kan “duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen niet zonder innovaties. En om te innoveren is samenwerking van groot belang. Bijvoorbeeld met leveranciers, eigen personeel, overheid en klanten.”

In elk van de drie categorieën zijn drie bedrijven genomineerd. De betonmortelcentrale moet het als innovatieve onderneming opnemen tegen jachtenbouwer Schaap Shipcare (dat twee zeiljachten voor de Volvo Ocean Race bouwt) en Insentec, een onderneming die innovatieve systemen voor de veehouderij levert.

De beide andere categorieën voor de penningen zijn de meest duurzame onderneming en de beste startende onderneming.

Reageer op dit artikel