nieuws

Initiatieven voor noodwoningen Azië

bouwbreed

ETTEN-LEUR/BREDA – Alleen al in Noord-Brabant bestaan verschillende initiatieven om de slachtoffers van de zeebeving in Zuidoost-Azië weer snel een dak boven hun hoofd te geven.

De Stichting Call for Homes in Etten-Leur wil op korte termijn duizend noodwoningen neerzetten in Sri Lanka, een van de landen in het rampgebied. De gelden daarvoor heeft de non-profit organisatie al bijna binnen. Een architect heeft inmiddels een plan gemaakt voor de clusters waarin de woningen worden geplaatst, inclusief accommodaties voor toiletten, douches, gebeds- en vergaderruimtes. Verder bekijkt de stichting of ze ook wat kan betekenen voor Atjeh.

Call for Homes werkt met verschillende fabrieken die het materiaal voor de huizen aanleveren; in Nederland, maar ook in het buitenland. Zo zijn er contacten met een fabriek in Canada die bereid is een deel van het materiaal gratis te leveren.

De kostprijs van de huizen van Call for Homes ligt tussen de 3500 en 10.000 euro, afhankelijk van de grootte. Het zijn standaardontwerpen: de huizen hebben een houten frame en een buitenkant van beton. Lokale ondernemers bouwen de noodwoningen. Eerder zorgde Call for Homes ook al voor noodwoningen in Kosovo en Turkije.

Net als Call for Homes heeft ook de Stichting HomePlan in Breda plannen voor de levering van duizend noodwoningen aan Sri Lanka. Op dit moment is de stichting nog druk bezig om met name woningcorporaties en bouwbedrijven te benaderen voor donaties.

Allerarmsten

In tegenstelling tot Call for Homes werkt HomePlan niet alleen in rampgebieden, maar biedt op een eenvoudige manier huisvesting aan de allerarmsten in tal van landen, zoals Mexico en Zuid-Afrika. HomePlan werkt met prefab elementen, afkomstig van timmerfabriek De Mâr en geassembleerd door werknemers van sociale werkplaatsen.

De duurzame eenkamerwoningen van composietboard (1500 euro) of tweekamerwoningen (3450 euro) worden verscheept en kunnen ter plekke binnen een dag door de toekomstige bewoners zelf in elkaar gezet worden. Er moet wel een fundament worden aangebracht.

Met een heel andere oplossing komt het bedrijf Buwatec uit Almkerk, dat metalen silo�s maakt, vooral voor de opslag van regen- en drainagewater in de tuinbouw. Al voor de ramp in Azië lag er een plan voor inzet van de silo�s als noodwoning, met uitsparingen voor een deur en ramen. Nu gaat dat ook gebeuren als een soort proef.

De eerste silo met een diameter van 7,28 meter en met een hoogte van 3 meter is al per vliegtuig vertrokken naar Sri Lanka. Daarna volgen op kosten van Buwatec nog tien silo�s. De kosten van de eenvoudigste uitvoering ligt tussen de 1500 en 2000 euro.

Een aantal Nederlanders in het gebied zal ze opzetten. Dat kan binnen een dag. Volgens P. Versluis van Buwatec is het een duurzame oplossing die jaren mee kan gaan. Om de hitte te weren denkt hij aan oplossingen als een kunststof coating of het witten van de tank. In tegenstelling tot Call for Homes en HomePlan zet Buwatec geen sponsoractie op touw. “Daar zijn wij te klein voor.” Buwatec hoopt dat de hulporganisaties zich zelf zullen melden met bestellingen.

Reageer op dit artikel