nieuws

Huizenprijzen in vierde kwartaal licht gedaald

bouwbreed

apeldoorn – De gemiddelde verkoopprijs van een woonhuis is in het vierde kwartaal van vorig jaar met 2,5 procent gedaald ten opzichte van het derde kwartaal. Vergeleken met het vierde kwartaal van 2003 steeg de huizenprijs echter met 1,4 procent.

Uit cijfers van het Kadaster blijkt dat over heel 2004 woonhuizen 3,9 procent duurder zijn geworden. De gemiddelde verkoopprijs van een huis kwam daarmee op 212.729 euro.

De hoogste prijsdaling kwartaal op kwartaal ziet het Kadaster bij hoekwoningen, 3,64 procent. Goede tweede zijn vrijstaande woningen die 3,36 procent goedkoper werden. De geringste prijsdaling was zichtbaar bij appartementen die slechts 0,3 procent inleverden.

In vergelijking met het vierde kwartaal van 2003 was er sprake van prijsstijging in alle woningtypen. Twee-onder-éénkappers stegen met 3,2 procent het meest in prijs. Ook appartementen deden het goed. Deze werden 3 procent duurder. Vrijstaande woningen pakten er slechts 1,2 procent bij, hetgeen minder is dan het landelijk gemiddelde voor alle types van 1,37 procent.

Er werden vorig jaar 191.891 woningen verkocht, 0,7 procent minder dan in 2003. In het vierde kwartaal verwisselden 54.317 huizen van eigenaar. Dat is 7,7 procent meer dan in het derde kwartaal. Ten opzichte van het vierde kwartaal van 2003 is er echter sprake van een daling 4,9 procent.

Onzekerheid

De stijging kwartaal op kwartaal is overigens alles behalve vreemd. Elk jaar is het beeld dat in het eerste kwartaal het minste aantal woningen wordt verkocht en oploopt tot het hoogste aantal in een jaar in het vierde kwartaal. Dat over heel 2004 het aantal lager ligt, heeft te maken met de economische onzekerheid bij potentiële kopers gekoppeld aan de gedachte dat bij een ruimer wordende markt de prijzen wel eens zouden kunnen gaan dalen. Dat is dus ook precies gebeurd.

Het aantal gedwongen verkopen is fors gestegen. Over heel 2004 werden 1504 woningen gedwongen verkocht tegen 967 in 2003, een stijging van 55,5 procent.

Reageer op dit artikel