nieuws

Haags complex Zwarte Madonna gaat definitief tegen de vlakte

bouwbreed

DEN HAAG – Het wooncomplex de Zwarte Madonna in Den Haag mag definitief worden gesloopt. Dat heeft de Raad van State, het hoogste bestuursrechtscollege, woensdag geoordeeld. Tegen de uitspraak is geen beroep mogelijk. De stad verwacht daarom dat het flatgebouw voor mensen met een laag inkomen voor het einde van dit jaar weg is.

Volgens de Raad van State heeft het college van burgemeester en wethouders van Den Haag terecht een vergunning verleend om het wooncomplex in het centrum van de stad te slopen. De rechtbank van Den Haag kwam in maart al tot hetzelfde oordeel.

De laatste twintig huurders van het vrijwel leegstaande complex aan de Turfmarkt en de Schedeldoekshaven hadden bij de Raad van State beroep aangetekend tegen de rechterlijke uitspraak. Met de sloop verdwijnt te veel sociale woningbouw uit de wijk het Wijnhavenkwartier, vinden zij. Van de twintig bewoners zijn er inmiddels zeventien over.

De Raad van State ziet geen reden om de sloopvergunning te vernietigen. Zo is voor de sloop geen vergunning op grond van de Monumentenwet vereist. De raad vindt het ook terecht dat Den Haag het woongebouw aan de gemeentelijke woningvoorraad heeft onttrokken. De resterende huurders kunnen daarmee op straat worden gezet. De Haagse rechtbank kwam eerder tot hetzelfde oordeel.

Een woordvoerder van de gemeente verwacht nu dat het complex nog voor het einde van dit jaar zal worden gesloopt. Daarvoor moeten wel de bewoners verhuizen. Of zij zo snel zullen vertrekken, valt volgens bewoner L. Oudewater, die hun belangen vertegenwoordigt, nog te bezien. Zo loopt er nog een bodemprocedure tegen het bestemmingsplan voor het gebied.

De gemeente Den Haag voert op dit moment overleg met de overgebleven bewoners om hen vrijwillig te laten verhuizen. De stad wil het bij voorkeur niet laten aankomen op ontbinding van de huurovereenkomsten. Oudewater is echter ontevreden met de vervangende woonruimte die de gemeente aanbiedt. Volgens hem kan de gemeente de bewoners niet voor 6 januari 2006 uitzetten.

Rond de geplande sloop van het woongebouw voor mensen met een laag inkomen ontstond een aantal jaren geleden veel ophef vanwege de geringe leeftijd van het gebouw. De Zwarte Madonna stond er pas twintig jaar. Het telde ooit 336 huurders en dankt zijn naam aan de duizenden zwarte tegeltjes waarmee het is bekleed.

De gemeente Den Haag wil de wijk waarin de Zwarte Madonna staat, vernieuwen met onder andere nieuwe gebouwen voor de ministeries van Binnenlandse Zaken en Justitie. In het Wijnhavenkwartierplan komen verder 125 sociale huurwoningen, kantoren, horeca en winkels. (anp)

Reageer op dit artikel