nieuws

Friese bouwer HBD kan hoofd niet meer boven water houden

bouwbreed

drachten – Bouwbedrijf HBD Bouwgroep uit Drachten is failliet. Curator Robert Verdonk heeft alle 69 werknemers ontslag aangezegd. Verdonk is wel optimistisch over een eventuele doorstart. “Ik ben in gesprek met verschillende partijen en verwacht eind deze week meer duidelijkheid te krijgen. De knoop moet dan doorgehakt worden.”

HBD Bouwgroep is met de stallenbouw vooral gericht op de agrarische sector, maar doet ook veel in de utiliteitsbouw. “In de melkveehouderij gaat het op dit moment niet zo goed en daardoor investeren boeren minder dan voorheen”, legt Verdonk uit. “Deze situatie kwam wel vaker voor, maar HBD kon dit probleem voorheen altijd opvangen met de activiteiten in de utiliteitsbouw. Aangezien ook deze markt nu slap is, kan HBD het hoofd niet meer boven water houden.”

Directeur Henri Hoekzema vroeg zelf het faillissement aan. De schuldenlast van het Friese bouwbedrijf bedraagt momenteel 2,8 miljoen euro. Verdonk verwacht dat dit bedrag nog oploopt richting de drie miljoen euro.

Naast de malaise in de kantoren- en stallenbouw, speelde ook onenigheid in de directie een rol. “Meningsverschillen tussen twee directieleden hebben het bedrijf schade gebracht, maar dit is niet de oorzaak van het faillissement geweest”, aldus Verdonk.

Reageer op dit artikel