nieuws

Fraude kost grote bouwers 110 miljoen extra

bouwbreed

den haag – De grote bouwconcerns BAM, Heijmans, Volker Wessels en Ballast Nedam verwachten dat de afwikkeling van de bouwfraude hen nog eens 110,5 miljoen euro gaat kosten. Het betreft kartelboetes, maar ook compensatie voor benadeelde opdrachtgevers.

De grote bouwers hebben dat berekend op basis van informatie van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). De kartelwaakhond maakte gisteren de uitgangspunten voor de berekening van de individuele boetes in de infrasector bekend. In totaal zal dat uitmonden in een boete van 135 miljoen euro voor 344 gww-bouwers, waaronder dus de vier concerns.

Koninklijke BAM Groep becijfert de financiële consequenties van de bouwfraudezaak op nog eens 40 miljoen euro. De Bunnikse bouwer zal dat bedrag ten laste leggen van de winst over 2004. Een jaar eerder nam BAM al een last van 27,4 miljoen euro.

In de getroffen voorziening van 40 miljoen euro heeft BAM ook rekening gehouden met boetes die nog moeten worden opgelegd. De NMa legt binnen enkele maanden sancties op voor kartelvorming in de installatiebranche en de burgerlijke- en utiliteitsbouw. Tevens heeft BAM ingespeeld op een mogelijk boete van de Europese Commissie in verband met kartelafspraken op de bitumenmarkt.

Bestuursvoorzitter W. van Vonno van BAM benadrukt dat er bovendien een fors bedrag is gestort in een fonds, waaruit opdrachtgevers die zich benadeeld voelen, moeten worden betaald. “Wij proberen daarmee een concrete handreiking te doen richting overheden die in civiele zaken vergoedingen eisen”, zegt Van Vonno. “We laten zien dat het ons menens is, zonder dat we overigens schuld bekennen.”

De topman hoopt dat andere bouwbedrijven het voorbeeld van BAM volgen. “Ik kan niet in hun portemonnee kijken, maar hoop dat dit anderen over de brug zal helpen. Het wordt namelijk hoog tijd dat er een dikke vette streep wordt gezet onder de bouwzaak. We zijn er nu al drie jaar mee bezig.”

Branchefonds

In het branchefonds zit inmiddels 20 miljoen euro, gestort door zes grote bouwconcerns. Daaronder in elk geval BAM, Ballast Nedam en Heijmans. De bijdrage van BAM bedraagt ongeveer 5 miljoen euro.

Net als BAM hebben ook Heijmans en Volker Wessels een voorziening getroffen ter afwikkeling van de bouwfraude. Heijmans legt 30 miljoen euro ten laste van de winst over 2004, Volker Wessels 22,5 miljoen euro. Heijmans hield eerder al 15 miljoen euro in op de winst van 2003 vanwege NMa-boetes; Volker Wessels 19,4 miljoen.

Ballast Nedam raamt het totaal aan boetes en de bijdrage aan het compensatiefonds op 18 miljoen euro. Daarin is ook meegenomen de eerdere boete die het Nieuwegeinse bouwbedrijf in 2003 kreeg opgelegd. Ballast Nedam wil pas bij de publicatie van de jaarcijfers aangeven of er een last wordt genomen.

Dura Vermeer treft ook een voorziening maar kon gisteren nog niet aangeven hoe hoog die zal uitvallen.

Reageer op dit artikel