nieuws

FNV belooft dit jaar hete cao-onderhandelingen Slapende werkgevers moeilijker te wekken dan slapende honden

bouwbreed

amsterdam – De vakcentrale FNV belooft hete cao-onderhandelingen dit jaar. Een aantal openstaande problemen moeten worden opgelost, anders dreigen conflicten, zo zei FNV-voorzitter Lodewijk de Waal tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de vakbeweging.

“In werkgeverskringen hebben ze nog steeds niet helemaal in de gaten dat we in de komende cao-onderhandelingen nog wat met elkaar te verrekenen hebben”, hield De Waal zijn gehoor voor. Hij doelde daarmee op het jaar 2004 waarin kabinet en enkele werkgevers dachten dat de vakbeweging een achterhaalde, inerte organisatie was geworden zonder macht.

De massale protesten tegen het kabinetsbeleid culminerend in de Museumplein-actie op 2 oktober vorig jaar bewezen anders. “Een spinglevende en moderne organisatie beschouwen we onszelf. Een organisatie die als het erop aankomt de confrontatie niet uit de weg gaat. Een organisatie die het overgrote deel van de werknemers representeert”, zo kenschetste De Waal de FNV.

Diezelfde strijdbaarheid zal zichtbaar worden tijdens de cao-onderhandelingen, die voor de bouw vandaag hervat worden. Werkgevers zullen er dan achterkomen dat het Museumpleinakkoord van 5 november lang niet alle problemen heeft opgelost.

“De snoeiharde inzet van werkgevers negeert werkelijk alle afspraken die ook zij met het kabinet hebben gemaakt. Wij hebben in de afgelopen paar maanden op verschillende manieren geprobeerd de werkgevers uit hun schone droom los te rukken. Maar slapende werkgevers zijn moeilijker te wekken dan slapende honden”, aldus De Waal. Tijdens de cao-onderhandelingen zal in zijn visie een aantal van die problemen moeten worden opgelost. Gebeurt dat niet, dan zullen er conflicten ontstaan waarbij acties niet zijn uitgesloten. Daarbij gaat het onder meer om een loonsverhoging van maximaal 1,25 procent, eventueel in centen.

November-akkoord

Maar zeker horen daarbij ook de uitvoering van de afspraken in het november-akkoord. Afspraken zullen er moeten komen over de handhaving van de kwaliteit van de prepensioenregelingen. Daarbij zet de vakbeweging in op het omzetten van het prepensioen in de flexibele oudedagsparaplu.

Ook moeten de in de huidige cao�s afgesproken niveaus van aanvullingen in de eerste twee ziektejaren gehandhaafd blijven waarbij ze dan wel deels gerelateerd mogen worden aan afspraken over reïntegratieinspanningen. Verder moeten er afspraken komen over de invoering van de nieuwe wao.

De Waal verklaart overigens het poldermodel wel dood. “Wij stappen over naar een ander model, het onderhandelingsmodel. We overleggen niet langer, we onderhandelen.” Dat heeft zo zijn consequenties voor de manier waarop de vakcentrale zich gaat opstellen in de SER. Adviezen geven over onderwerpen die politiek al zijn afgekaart, doet de FNV niet langer.

Reageer op dit artikel