nieuws

Fluitende torens

bouwbreed

franeker – De twee torens langs kaatsveld Sjukelan in Franeker blijven van zich laten horen. Nu zijn het de roosters die voor overlast zorgen.

De 27 meter hoge torens van 3 bij 3 meter aan de rand van het centrum werden mei 2003 opgeleverd ter ere van het 150-jarig bestaan van de inmiddels Koninklijke Permanente Commissie, de organisator van het jaarlijkse kaatswedstrijd. De “sieraden” zoals bestuurslid Foppe de Lang ze liefdevol omschrijft, bestaan uit 18,60 meter metselwerk waarboven een 8 meter hoge spits met daarop de windvanen. Om de torens bevinden zich op 19 meter hoogte verticale roosters.

Oktober vorig jaar werden de publiekstrekkers al van hun windvanen ontdaan om de geluidsoverlast voor omwonenden te beperken. “Op 27 meter zit een constructie die bestaat uit een stalen pen waar een huls omheen draait waarop de windvanen zijn bevestigd. Omdat de huls de pen raakt, gaf dat een knerpend geluid.” Maar daarmee was het probleem niet opgelost. “Het gaat om twee soorten geluiden”, aldus De Lang. “De roosters met een maaswijdte van 40 millimeter veroorzaken bij harde wind een fluitend geluid.” Voor beide lastposten denkt de Permanente Commissie een oplossing te hebben. Een andere kogellager om contactgeluid te vermijden en het onderdompelen van de roosters in een lijvige verf zodat ze minder scherp zijn.

Reageer op dit artikel