nieuws

Flink meer schadeclaims Noord-Zuidlijn

bouwbreed Premium

AMSTERDAM – In 2004 zijn 164 schadeclaims binnengekomen bij het Schadebureau Noord-Zuidlijn. Dat is bijna een verdubbeling vergeleken met een jaar eerder. Toen kwamen ongeveer negentig meldingen binnen. Dat bleek uit cijfers van het Schadebureau.

Het Schadebureau is een onafhankelijke instantie, ingesteld door de gemeente Amsterdam, die klachten onderzoekt van bewoners en ondernemers die hinder ondervinden van de aanleg van de nieuwe metrolijn. Het bureau heeft vorig jaar ruim honderd schadeclaims afgehandeld. Naar aanleiding van de klachten is iets meer dan 1 miljoen euro uitgekeerd.

Ongeveer de helft van de klachten had betrekking op bouwschade. In de eerste twee maanden ging het vooral om vocht- en grondwaterproblemen bij panden langs de bouwplaatsen, meldde een woordvoerder van het Schadebureau. Later ging om het om zaken die misgingen op een bouwplaats, zoals een machinevloeistof die in een winkel liep.

Voor bouwschade is ruim 80.000 euro uitgekeerd. Het grootste deel van het uitgekeerde bedrag, bijna 600.000 euro, betrof nadeelschade. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om winkels die niet goed bereikbaar zijn door de afsluiting van een weg.

Naar aanleiding van de verzakking van vier panden aan de Vijzelgracht in oktober zijn geen claims binnengekomen. “Hier was geen schade doordat we er met onze meetsystemen op tijd bij waren”, aldus de woordvoerder. (anp)

Reageer op dit artikel