nieuws

Esthetische zonnemuur van pvc warmt water op van zwembad

bouwbreed

rotterdam – Een esthetische erfafscheiding die nog geld bespaart ook. Zo noemt directeur G. Velings van Aquadeck uit Budel zijn �zonnemuur�. Dat is een zonnecollector in de vorm van lamellen. Die kan ook op daken of tegen muren worden bevestigd of als pergola worden gebruikt. Het systeem warmt bijvoorbeeld het water van een zwembad op. […]

rotterdam – Een esthetische erfafscheiding die nog geld bespaart ook. Zo noemt directeur G. Velings van Aquadeck uit Budel zijn �zonnemuur�. Dat is een zonnecollector in de vorm van lamellen. Die kan ook op daken of tegen muren worden bevestigd of als pergola worden gebruikt.

Het systeem warmt bijvoorbeeld het water van een zwembad op. De lamellen zijn gemaakt uit slagvast pvc dat de invloed van ultraviolet licht weerstaat. De aansluitingen zijn aan één zijde van de lamellen gemaakt. In de lamellen zitten compartimenten waardoor het zwembadwater stroomt. Sensoren meten het verschil tussen de buitentemperatuur en de temperatuur van het water. Een elektronische besturing opent een klep wanneer het water vier graden kouder is dan de buitentemperatuur en sluit die weer wanneer de buitentemperatuur vier graden kouder is dan het water. De lamellen zijn vervat in posten uit roestvast staal of kunststof. Per vierkante meter kost het systeem zo�n 90 euro. Aquadeck levert de lamellen in praktisch elke lengte.

Reageer op dit artikel