nieuws

Economie China ongeremd gegroeid

bouwbreed Premium

peking – De economie van China is vorig jaar opnieuw hard gegroeid. Ondanks pogingen van de overheid om oververhitting te voorkomen. Het Chinese bureau voor de statistiek meldt dat de toename van de bedrijvigheid in 2004 is uitgekomen op 9,5 procent. In 2003 bedroeg de economische groei 9,3 procent.

De regering had zich ten doel gesteld de groei niet boven de 7 procent te laten uitkomen. Als een van de maatregelen om de economie af te remmen, gold vorig jaar een renteverhoging. Dat was de eerste in negen jaar tijd, maar het groeipercentage pakte niettemin hoger uit dan de doelstelling aangaf.

Li Deshui, directeur van het bureau voor de statistiek in Peking, verklaarde dat er concrete resultaten zijn geboekt bij de verbetering van de controle op de economie. “Ongezonde en niet-stabiele factoren zijn ingeperkt.” De economie laat een snelle, maar stabiele groei zien, aldus Li.

Volgens analisten is het hoge groeipercentage van vorig jaar geen verrassing. Wat de regering ook zegt, de economische aanpassingen werken niet. De overheid moet twee belangrijke zaken aanpakken; de lage kosten om kapitaal aan te trekken en de ondergewaarde koers van de munteenheid.

Reageer op dit artikel