nieuws

Direct naast de weg wonen best mogelijk

bouwbreed

delft – Hoge woongebouwen langs stedelijke hoofdwegen kunnen geluid afschermen van de gebieden erachter. Met dergelijke stadscanyons ontstaan volgens ir. E. de Ruiter �akoestische polders� die goed als woonwijken zijn te benutten. De Ruiter is gepromoveerd op onderzoek over dit onderwerp. De hoge gebouwen zelf zijn te gebruiken als woonruimte. Daarmee is het gebied naast […]

delft – Hoge woongebouwen langs stedelijke hoofdwegen kunnen geluid afschermen van de gebieden erachter. Met dergelijke stadscanyons ontstaan volgens ir. E. de Ruiter �akoestische polders� die goed als woonwijken zijn te benutten.

De Ruiter is gepromoveerd op onderzoek over dit onderwerp. De hoge gebouwen zelf zijn te gebruiken als woonruimte. Daarmee is het gebied naast de wegen toch effectief te benutten. Om dat laatste te realiseren moeten de hoge gebouwen wel aan de nodige eisen van geluidwering voldoen.

Een belangrijk deel van het onderzoek van De Ruiter is het ontwikkelen van goede akoestische onderzoeksmethoden en -technieken geweest die in de conceptuele fasen van het stedenbouwkundig ontwerp bruikbaar zijn. Die zijn onder meer nodig om al in de beginfase in te kunnen schatten aan welke speciale eisen de canyon-gebouwen moeten voldoen.

De Ruiter noemt de mogelijkheid om een extra glazen gevel te plaatsen voor het gebouw. Daarmee ontstaat een bufferruimte die bovendien te gebruiken is als toegangsruimte tot de appartementen.

Reageer op dit artikel