nieuws

Dikke gietbouwvloeren maken woongebouwen onnodig veel te duur

bouwbreed

veenendaal – Om voldoende contactgeluidsisolatie te behalen hoeven woningscheidende gietbouwvloeren niet zwaarder te zijn dan 750 kilogram per vierkante meter. Dikkere vloeren maken gebouwen onnodig duur, zo meent de Vereniging van Ondernemingen van Betonmortelfabrikanten in Nederland, VOBN.

Nadat begin 2003 de eis voor contactgeluidsisolatie in het Bouwbesluit werd verhoogd naar +5 decibel, moeten de massieve betonvloeren in appartementsgebouwen ietsje zwaarder worden uitgevoerd. Over hoeveel zwaarder wordt inmiddels al geruime tijd gediscussieerd.

Zo gaat (ontwerp)NPR 5070 �Geluidwering in woongebouwen� minimaal 800 kilogram per vierkante meter voorschrijven. Eenzelfde massa wordt inmiddels gehanteerd door de Stichting Woningborg. Als onderdeel van het Garantie Instituut Woningbouw heeft Woningborg de 800 kilogram opgenomen in de zogeheten ABC-lijst, de lijst waarin de kwaliteitseisen zijn opgenomen voor uitvoering van werkzaamheden en de resultaten waaraan in woningen toegepaste producten moeten voldoen.

Bij een massa van 800 kilogram hoort een vloerdikte van 300 millimeter beton met een afwerkvloer van 50 millimeter. Bij 750 kilogram kan de betonvloer 20 millimeter dunner zijn. “In de hoogbouw telt 20 millimeter per verdieping aardig door in de kosten”, aldus de VOBN. Meer beton betekent ook een hogere belasting op de fundering, zodat die 20 millimeter ook daarvan de kosten onnodig vergroot.

Volgens de betonmortelfabrikanten is ook “met een woningscheidende gietbouwvloer van 750 kilogram per vierkante meter een geluidsisolatie van +5 decibel mogelijk, mits er sprake is van een goede uitvoering.” Daaronder wordt verstaan, dat gietbouwers het bouwproces goed weten te beheersen. Daardoor bestaat er vooraf een grote zekerheid over het te behalen eindresultaat en kunnen de marges wat minder zijn.

Geluidsisolatie

Overigens voegt de VOBN er aan toe dat “het verschil in geluidsisolatie bij een gietbouwvloer van 800 kilogram per vierkante meter of 750 kilo per vierkante meter in de praktijk minder dan 1 decibel zal bedragen”. Tel daarbij op dat in het ontwerp altijd een zekere marge nodig zal zijn: “Meetresultaten kunnen namelijk ook een spreiding vertonen (circa +/- 1,5 decibel) en de samenhang van de details en de afmetingen van de kamers in een project zijn eveneens van invloed op het eindresultaat.”

Alle argumenten overwegend komt de VOBN tot de conclusie dat er met 750 kilo per vierkante meter prima valt te bouwen. De betonmortelfabrikanten worden in die opvatting gesteund door Cauberg Huygen raadgevende ingenieurs, dat in recente rapporten stelt dat zelfs een massa van 700 kilo per vierkante meter voldoende zou kunnen zijn.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels