nieuws

Den Haag verwacht komende tien jaar geen pps bij scholenbouw

bouwbreed Premium

den haag – De gemeente Den Haag verwacht de komende tien jaar geen scholen te bouwen op basis van een publieke private samenwerking (pps).

De hofstad staat ondanks een pps-experiment bij de nieuwbouw van het Motaigne Lyceum in de stad zeer kritisch tegenover toepassing van de contractvorm bij scholenbouw. De resultaten van de proef worden daarom grondig door de gemeente geëvalueerd.

Valt de evaluatie van de proef positief uit, dan nog blijft het onzeker of pps bij de gemeente Den Haag op herhaling gaat. “We willen zeker zijn van de voordelen van pps”, licht jurist M. Alkema toe namens de vastgoedafdeling van de gemeentelijke dienst Onderwijs, Cultuur en Welzijn.

Het pps-project – waarbij voor het eerst een school wordt gebouwd in vorm van een publiek private samenwerking – wordt al onder de loep genomen door het ministerie van Financiën dat hoge verwachtingen van de contractvorm heeft. Volgens Alkema wil de gemeente Den Haag naast het onderzoek van het ministerie een eigen evaluatie uitvoeren. Die zou over vijf tot tien jaar plaats moeten vinden als werkelijk duidelijk wordt wat de voordelen van de aanbestedingsvorm zijn.

Alkema verwacht dat met name de financiering van de schoolgebouwen een belangrijk struikelblok blijft. “Gemeenten kunnen voor de bouw van scholen heel erg goedkoop lenen bij de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG) of de Waterschapsbank. Particuliere partijen kunnen moeilijk tegen dat voordeel op”, geeft hij aan waar de Haagse bestuurders zich zorgen over maken. Daarbij komt dat pps hoge transactiekosten met zich meebrengt. Hierdoor is de contractvorm alleen aantrekkelijk als er meerdere scholen tegelijk worden aanbesteed.

De gemeente heeft zelf enkele tonnen in het pps-experiment gestoken dat niet alleen door het ministerie van Financiën wordt betaald maar ook deels door de Talent Groep, het consortium dat voor een bedrag van 17 miljoen euro de school bouwt, ontwerpt, exploiteert en onderhoudt. Binnen de Talent Groep werken het installatiebedrijf Imtech, de bouwonderneming Strukton en het schoonmaakbedrijf ISS Facility Services samen. Het trio ziet de hoge transactiekosten van het project als een investering in een nieuwe markt die op termijn mogelijk veel opdrachten oplevert.

Reageer op dit artikel