nieuws

De geruchtenmarkt

bouwbreed

Bij gebrek aan hard nieuws dreef de beurs afgelopen week vooral op geruchten. Zo was er bijvoorbeeld het gerucht dat The Royal Bank of Scotland zijn welgevallig oog had laten vallen op ABN Amro. Niet zo�n gek gerucht omdat sinds de overname van Abbey National door Santander Central Hispano voor 15 miljard euro in november […]

Bij gebrek aan hard nieuws dreef de beurs afgelopen week vooral op geruchten. Zo was er bijvoorbeeld het gerucht dat The Royal Bank of Scotland zijn welgevallig oog had laten vallen op ABN Amro. Niet zo�n gek gerucht omdat sinds de overname van Abbey National door Santander Central Hispano voor 15 miljard euro in november vorig jaar, ieder weldenkend mens zit te wachten op verdere consolidatie in de financiële sector in Europa.

Meer dan een gerucht, want uitgelekte notulen van de Centrale Banken in de Verenigde Staten, is de verwachte rentestijging aan gene zijde van de Atlantische Oceaan. Dat zorgde er in ieder geval voor dat de dollar weer iets steeg ten opzichte van de euro.

Tegelijkertijd daalden de olieprijzen iets mede als gevolg van het zachte weer in de VS. Die vreugde bleek echter van korte duur. Donderdag stegen de prijzen op de New Yorkse termijnmarkt weer, hetgeen vrijdag de AEX weer onder druk zette.

Vrijdag werden verder de Amerikaanse werkgelegenheidscijfers bekend. Die waren minder dan werd verwacht hetgeen eveneens negatief uitwerkte op de koersen.

Kortom, de onzekerheden blijven nog steeds groot en bij gebrek aan harde feiten wordt de beurs een geruchtenmarkt. In een dergelijke markt hebben bestuurders van de beursgenoteerde bedrijven nog wel eens de neiging zich te concentreren op korte termijn aandeelhouderswaarde ten koste van structurele lange termijn versterking van de business. Zo kan het gebeuren dat een aankondiging van Volkswagen om na afloop van de huidige bezuinigingsronde eind dit jaar nog meer aan �cost cutting� te gaan doen de koers 3 procent deed stijgen.

In ieder geval is wel duidelijk dat de onzekere belegger zijn heil meer en meer zoekt in defensieve fondsen, waaronder de bouw. Nadat BAM al enige tijd tot de favorieten heeft behoord en inmiddels vast boven de 37 euro noteert, was het de beurt aan Ballast Nedam en Boskalis om een – overigens bescheiden – rally in te zetten. Ballast pakte in een week tijd toch maar even 2,50 euro erbij waar Boskalis zich tevreden moet stelen met 1,50 euro.

Curieus genoeg doen de ingenieursbureaus nauwelijks mee. Arcadis, Fugro en Grontmij bewogen weinig.

De verkiezing tot topman van het jaar door beleggers heeft Aalberts nauwelijks geholpen. Maandag won het aandeel, om vervolgens de rest van de week te zakken. Op vrijdag volgde enige herstel. Het wachten is op verdere geruchten.

Reageer op dit artikel