nieuws

Consortium investeert miljarden in Texas Corridor

bouwbreed

dallas – Het Texaanse departement van transport heeft een consortium onder leiding van het Spaanse bedrijf Cintra geaccepteerd als partner bij het financieren en aanleggen van de eerste fase van de Texas Corridor.

Het gemengd Europees-Amerikaanse consortium zal zelf 6 miljard dollar investeren in het ontwerpen en aanleggen van een 400 meter brede en 600 kilometer lange transportstrook met gescheiden banen voor vrachtverkeer, personenauto�s, onderhoudsverkeer en treinen.

In ruil voor de investering krijgt het consortium het recht om vijftig jaar lang tolgelden te innen op de nieuwe rijstroken die Dallas zullen verbinden met San Antonio en de Mexicaanse grens.

Het eerste deel van de tolweg moet in 2010 gereed zijn. Deze weg zal uiteindelijk bestaan uit zes rijstroken voor personenauto�s en vier rijstroken die worden gereserveerd voor het vrachtverkeer.

Het Cintra consortium won het bieden op de contracten omdat het bereid was meer geld te investeren dan twee andere consortiums die respectievelijk onder leiding stonden van Fluor Corp en Skanska. Cintra zal tijdens de bouwfase 1,2 miljard dollar aan concessiegelden betalen die de staat Texas gaat gebruiken om de corridor ten noorden van Dallas door te trekken naar de grens met Oklahoma. Volgens het Texaanse departement van transport gaat het om het grootste publiek-private-samenwerkingsproject dat ooit in de Verenigde Staten is uitgevoerd.

Reageer op dit artikel