nieuws

CNV: Stap werkgevers in cao-metaal opmerkelijk

bouwbreed

utrecht – De werkgevers in de metaal en elektrotechnische industrie willen de cao in deze sector verslechteren. Dit zegt Jan Wevers, onderhandelaar van CNV Metaal en elektro.

Op zeker drie punten is er in de werkgeversvoorstellen sprake van een aanzienlijke verslechtering. Zo willen de ondernemers de pensioenleeftijd in stappen verhogen van 61 naar 63 jaar. “Een ordinaire kostenoperatie die niets met pensioenbeleid te maken heeft”, meent Wevers.

Hij vindt de stap van de werkgevers zelfs opmerkelijk, omdat die in september vorig jaar nog hebben verklaard dat de pensioenregeling in de metaal en elektro �toekomstbestendig� is. Door voor te stellen de pensioenleeftijd te verhogen, ontkennen ze dat ineens. Volgens de bond is er sprake van opportunisme.

De werkgevers willen verder de werknemers op jaarbasis 48 uur langer laten werken zonder dat hier meer loon tegenover staat. De CNV-bond wijst dit resoluut en absoluut van de hand. Op korte termijn zou arbeidstijdverlenging leiden tot meer werkloosheid. Wevers vindt dit wederom een bewijs dat de werkgevers alleen op de centen letten en geen oog hebben voor maatschappelijke problemen.

Ten slotte willen de metaalwerkgevers zieke werknemers korten op hun inkomen. In het eerste ziektejaar willen de werkgevers in plaats van 100 procent 90 procent betalen. In het tweede ziektejaar zakt het inkomen verder van 94 procent netto naar 80 procent bruto. Volgens Wevers heeft deze maatregel niets te maken met een adequaat verzuimbeleid. “Wanneer het inkomen daalt, zakt de koorts nog niet”, is zijn stelling. Deze maatregelen kunnen dan ook geen genade vinden in de ogen van de CNV-onderhandelaar.

Reageer op dit artikel