nieuws

Breuk in heipalen ziekenhuis noopt tot nieuw funderingsplan

bouwbreed

schiedam – Het nieuwe Vlietland Ziekenhuis in Schiedam Nieuwland krijgt een nieuw funderingsplan met nieuwe heipalen. Dit heeft de raad van bestuur van het Vlietland Ziekenhuis bekend gemaakt.

De palen die eind 2003 en begin 2004 zijn geslagen blijken onvoldoende garanties te geven voor een duurzaam te exploiteren ziekenhuis, zo stelt de raad. De funderingsperikelen zullen de bouw en de oplevering van het ziekenhuis minstens een jaar vertragen.

De bouw verloopt moeizaam. In december 2003 en begin 2004 zijn door heibedrijf Hylkema funderingspalen aangebracht. Voorjaar 2004 bleek een aantal betonnen heipalen breuken te vertonen. Omdat die veroorzaakt zouden kunnen zijn door ontgravingen in verband met een leidingentunnel voor technische installaties die onder het gebouw had moeten komen, werd de werkwijze aangepast. Een ontgravingsproef in mei dat jaar gaf aan dat elke vorm van ontgraven tot breuk in de betonpalen leidde. De plannen zijn aangepast door de leidingentunnel naar boven in het gebouw te verplaatsen.

De bouw is hervat met het bijslaan van extra stalen buispalen naast de gebroken vibropalen. Daarbij bleken in de ondergrond toch weer horizontale bewegingen te ontstaan, waardoor getwijfeld werd over deze oplossing. Om die weg te nemen, heeft de raad van bestuur twee onafhankelijke adviseurs in de arm genomen: constructiebureau Aronsohn en het grondadviesbureau GeoDelft. Hun onderzoek leidde tot de overtuiging dat met de toen aanwezige fundering een veilige exploitatie van het ziekenhuis voor de komende 40 tot 50 jaar niet was verzekerd. De raad trok eind vorig jaar de conclusie dat deze situatie voor een ziekenhuis een onaanvaardbaar risico inhoudt.

De gevolgen van de conclusie van de raad zijn ingrijpend. Er wordt niet verder gebouwd op de aanwezige heipalen en ook het al gerealiseerde deel van de kelder zal mogelijk moeten worden afgebroken. De adviseurs, architect en aannemers ontwerpen samen een nieuwe paalfundering. Naar verwachting kan komend voorjaar met de uitvoering daarvan worden gestart. Bij elkaar loopt de bouw een jaar vertraging op.

De financiële consequenties, en wie daarvoor verantwoordelijk is, zijn pas aan te geven als het nieuwe ontwerp gereed is.

Reageer op dit artikel