nieuws

Brainstormen over metalen vlechtwerk Enschedese toren

bouwbreed

enschede – Het architectenbureau Search heeft het idee geopperd de tweede buitengevel van een vierkante toren in Enschede op te trekken uit een vlechtwerk van gemetalliseerde garens. Het bureau voert gesprekken met Nijverdal Ten Cate uit Almelo om deze wens te realiseren. Nijverdal Ten Cate weeft verschillende materialen, zoals bijvoorbeeld kunststof garens die worden gemetalliseerd.

Het gaat om het Nieuwe Museum dat na de bouwvak in 2005 in Roombeek zal verrijzen tussen een handvol grondgebonden woningen, ateliers en galeries. De gevel van gevlochten metaal vormt volgens U. Visser van Search als een tweede huid die gaat fungeren als zonwering. “We bekijken met Ten Cate wat de mogelijkheden zijn. Het is nu nog niet zo dat Ten Cate die gevel voor ons gaat ontwikkelen. Vanuit de textielhistorie van het Rozendaal-complex, waar textiel werd geweven, zijn wij gefascineerd geraakt om de gevel een moderne textielachtige uitstraling te geven.”

Volgens woordvoerder F. Spaan van Ten Cate gaan diverse werkmaatschappijen volgende week brainstormen over de weefmogelijkheden met de gemetalliseerde kunststof garens. “Voor lichte constructies sluiten we niet uit dat we gemetalliseerde garens kunnen verweven, eventueel in combinatie met composietmaterialen. Dergelijke constructies bestaan al als zonwering voor gebouwen. Er is echter nog geen sprake van een opdracht. Als dit doorgaat kunnen we bijvoorbeeld het weven van gemetalliseerde garens uitbesteden aan een metaalbewerker en is het basismateriaal van Ten Cate afkomstig.”

Binnenkort zal de aanbesteding beginnen van de zogeheten Cultuurcluster, waar het Nieuwe Museum onderdeel van uitmaakt. Het project verkeert momenteel in de bestekfase. In het museum van 27 meter hoog wordt het Natuurmuseum Enschede, Museum Jannink en het Van Deinse Instituut ondergebracht. Ook de volkssterrenwacht krijgt een plek onder een doorzichtige koepel bovenin de toren. De toren van het voormalige Rozendaal-complex blijft in het definitieve ontwerp gehandhaafd.

Reageer op dit artikel