nieuws

Bouwaandelen doen het goed op beursvloer

bouwbreed Premium

amsterdam – Terwijl de Vereniging van Effectenbezitters 2004 als een mager beursjaar betitelen, hebben juist de bouwaandelen het uitstekend gedaan. Absolute topper is Ballast Nedam dat een koersstijging realiseerde van 159 procent.

Voor de gemiddelde belegger was het vorig jaar bepaald geen vetpot. De AEX-index steeg met slechts 3,09 procent. Met een dividendrendement van 3,66 procent kwam het totaalrendement uit op 6,75 procent. Dat is meer dan kortlopende rente, maar de premie voor het gedragen risico ligt beneden het langjarig gemiddelde, zo heeft de VEB berekend.

De Amsterdamse beurs deed het daarmee slechter dan de grote drie Frankfurt, Parijs en Londen. Volgens de VEB komt dit doordat de Amsterdamse beurs nogal wat dollargevoelige fondsen kent. Bovendien hielpen schandalen rond Ahold en Shell ook al niet mee.

De Midkappers deden het veel beter dan de grote jongens. Deze index steeg met 14,9 procent. Vooral de bouwers en de vastgoedfondsen hebben hier een belangrijk aandeel in gehad. Zo wist BAM zijn koers op te vijzelen van zo�n 21,70 euro op 31 december 2003 naar 36,98 euro ultimo 2004. Wereldhave zag zijn koers met zo�n 30 procent stijgen naar 80 euro. De �Franse slag� lijkt zijn vruchten af te werpen.

Reorganisaties

Ook bij de lokale fondsen was het de bouw die er goed uitsprong. Dit is vooral te danken aan Ballast Nedam dat 2004 begon op 4,70 en het jaar afsloot met 12,44. De beleggers waardeerden duidelijk de stroom reorganisaties die ertoe hebben geleid dat het risicoprofiel van het bedrijf aanzienlijk lager is geworden.

Ballast Nedam was overigens niet eens de grootste groeier. Dat was Ispat dat 283 procent erbij kreeg. De VEB vraagt zich wel af of die groei gehandhaafd kan blijven nu onlangs bekend is geworden dat China per saldo staalexporteur gaat worden.

De ingenieursbureaus boerden ook goed op de beurs. Relatief deed Grontmij de beste zaken. Het aandeel groeide aan van 22,70 naar 39,90 euro. Absoluut dikte Fugro meer aan met een stijging van 19,40 euro op 61,40. Arcadis deed het bescheiden met een stijging van 4,30 euro op 13,70 euro aan het einde van vorig jaar.

Bij de vastgoedfondsen deed Wereldhave vooral van zich spreken. Corio pakte dik 11 euro op 43,10 terwijl DIM Vastgoed de inspanningen door de belegger slechts gewaardeerd zag met een stijging van 3,08 euro op 16,70.

Hoe de koersen zich de komende tijd verder zullen ontwikkelen, is zoals gebruikelijk onvoorspelbaar. De onzekerheden van het afgelopen jaar, met name de zwakke dollar en de olieprijzen, zullen ongetwijfeld voortduren. Daar staat tegenover dat het langverwachte economische herstel wel eens sneller zou kunnen gaan dan nu wordt voorspeld.

Reageer op dit artikel