nieuws

Borgverlener voortaan onder DNB

bouwbreed Premium

den haag – Waarborgfondsen komen mogelijk onder toezicht te staan van De Nederlandsche Bank (DNB). Dat blijkt uit een uitspraak van de Rotterdamse bestuursrechter. Maakt de DNB werk van de jurisprudentie, dan moeten borgverleners voor bijvoorbeeld nieuwbouwwoningen in het vervolg een vergunning aanvragen bij de toezichthouder.

De rechter heeft zich over de kwestie uitgesproken in een procedure die de Stichting Garantie Waarborgfonds Nederland (SGWN) tegen de DNB heeft aangespannen. De in Lochem gevestigde borgverlener voor de bouw van nieuwe woningen is deze zomer gevraagd om direct te stoppen met haar activiteiten omdat de organisatie volgens de DNB niet over de juiste papieren zou beschikken.

De DNB is van mening dat het verlenen van borgstellingen gezien moet worden als het afsluiten van verzekeringen en daarvoor moet bij de toezichthouder een vergunning aangevraagd worden. De rechter neemt in zijn oordeel de redenering van DNB over. Daarbij laat de zittende magistraat in het midden of borgverleners nu wel of niet een vergunning aan moeten vragen bij de DNB, die sinds de fusie met de Pensioen- en Verzekeringskamer (PVK) ook een toezichthoudende rol vervult.

“De DNB moet nu goed bedenken wat ze met deze uitspraak willen”, becommentarieert de Amsterdamse rechtsgeleerde I. van der Vliest de uitspraak van de rechter, “maar de borgstellers moeten er op beducht zijn dat het beleid deze richting op kan gaan”.

Borgverleners

De werkwijze van de SGWN, die sinds de uitspraak van de rechter haar borgactiviteiten weer uit mag oefenen, wordt in de bouw en daar buiten veel toegepast. Een van de bekendste en grootste borgverleners in de sector is het Garantie Instituut Woningbouw (GIW) dat de bouw van vrijwel iedere koopwoning borgt die in opdracht van een particulier wordt gebouwd. Het instituut garandeert daarbij niet alleen de ordelijk bouw van de woning, maar zorgt ook voor bemiddeling en arbitrage.

De meeste waarborgfondsen in de bouw zijn opgezet door brancheorganisaties, zo is de Stichting Waarborgfonds Koopwoningen (SWK) een initiatief van de Neprom, de belangenvereniging van projectontwikkelaars. Doel van de fondsen is om schade die ontstaat door moeilijk te voorspellen risico�s met grote gevolgen, zoals constructiefouten, verkeerde tekeningen of andere verstrekken bouwproblemen, financieel af te dekken.

Prof. mr. Van der Vliet blijft ondanks haar waarschuwende woorden voorzichtig. “Het beleid kan uiteindelijk ook een hele andere kant op gaan”, wijst de hoogleraar van de Universiteit van Amsterdam op de sleutelrol van de DNB.

Reageer op dit artikel