nieuws

Bekende Deense architect Larsen buigt voor bouwheer

bouwbreed

kopenhagen – Het nieuwe operagebouw in de Deense hoofdstad Kopenhagen wordt door ontwerper architect Henning Larsen niet als zijn schepping gezien. Larsen heeft bekendgemaakt een belangrijke concessie te hebben moeten doen ten aanzien van de façade en neemt daar afstand van.

“Ik heb me moeten buigen voor de bouwheer en met het resultaat heb ik het moeilijk,” aldus de architect, die de opera ontwierp in opdracht van de scheepsmagnaat Mærsk McKinney Møller. De 91-jarige miljardair heeft het operahuis met een bouwsom van 336 miljoen euro zelf betaald en vervolgens na de oplevering als geschenk overgedragen aan het Rijk, in casu het Koninklijk Deens Theater. Larsen was de architect met wie de reder per sé in zee wilde. Dat was een absolute voorwaarde bij het geschenk, naast een hele rij andere eisen, ondermeer ten aanzien van de locatie aan het havenfront recht tegenover het paleizencomplex Amalienborg van het koninklijk huis. Ook bij het bouwproces heeft McKinney Møller de touwtjes vervolgens strak in handen gehouden en op eigen houtje wijzigingen in het ontwerp gedicteerd, wat heeft geleid tot het conflict met Larsen. De ontwerper heeft wel overwogen om het bijltje erbij neer te gooien, maar daarvan uiteindelijk afgezien. Dat is hem op zijn beurt weer komen te staan op kritiek van collega�s, die los daarvan ook niet allemaal weglopen met de architectonische impact van het gebouw. Sommige vakgenoten van Larsen vinden dat het gebouw eerder de uitstraling heeft van een luchthaventerminal dan van een kunsttempel.

Het zaterdag 15 januari met de eerste uitvoering in te wijden operagebouw is in drie jaar tijd volgens het schema gerealiseerd en heeft een oppervlakte van 41.000 vierkante meter.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels