nieuws

Bedrijfstakpensioenfonds voor schilders stoot vastgoed af

bouwbreed Premium

rijswijk – Het bedrijfstakpensioenfonds voor schilders brengt zijn volledige vastgoedportefeuille met een waarde van 380 miljoen euro onder bij Altera Vastgoed en ING Real Estate. Het pensioenfonds heeft besloten niet langer zelf direct in woningen, kantoren en winkels te beleggen.

Het besluit is het gevolg van een reorganisatie bij het bedrijfstakpensioenfonds voor schilders (BPF Schilders). Daardoor is een onderbezetting ontstaan bij de beleggingsafdeling van het fonds.

“Aan strategie en verjonging van de vastgoedportefeuille, kwam men niet meer toe”, zegt R. de Soet, algemeen directeur van A&O Services, de uitvoeringsorganisatie voor BPF Schilders. “Uitbreiding van de afdeling viel niet binnen de reorganisatie dus is besloten niet langer direct in vastgoed te beleggen.”

Volgens De Soet is de vastgoedportefeuille van het pensioenfonds ook te beperkt om zelfstandig te opereren. “In de vastgoedwereld geldt de vuistregel dat je daarvoor ongeveer een omvang van 500 miljoen euro moet hebben. Alles daaronder is te klein voor een eigen portefeuille. Wij hebben met 380 miljoen euro dus gewoon te weinig body in de markt.”

Na een uitgebreide selectieprocedure zijn Altera Vastgoed en ING Real Estate uit de bus gekomen om het vastgoed van BPF Schilders over te nemen. Verreweg het grootste deel komt terecht bij Altera. De vastgoedbelegger uit Haarlem neemt vastgoedbeleggingen ter waarde van 300 miljoen euro over. In ruil daarvoor krijgt het pensioenfonds aandelen van Altera Vastgoed. De overige 80 miljoen euro aan vastgoed wordt ondergebracht bij ING Real Estate.

De vastgoedportefeuille van BPF Schilders bestaat voor 90 procent uit woningen en 10 procent uit commercieel, vastgoed zoals kantoren en winkels. Het totale vermogen van het pensioenfonds bedraagt ongeveer 2,7 miljard euro. Daarvan wordt 14 procent belegt in vastgoed.

De Soet verwacht dat door deze zet een hoger rendement kan worden behaald op de beleggingen. “De vastgoedbedrijven zitten er dichter op. Dat geldt voor zowel de strategische mix van de portefeuille als operationele zaken.” De A&O-directeur denkt dat de transactie met Altera en ING Real Estate in juli van dit jaar helemaal afgerond is.

Reageer op dit artikel