nieuws

Architectenbureaus tonen mooiste werk in jaarboek

bouwbreed

den haag – In de alweer zesde editie van Architect 2005, Creative Works of Dutch Architects promoten 130 Nederlandse architecten hun bureau en laten nog eens honderd bureaus hun mooiste werk van 2004 zien.

Het boek heeft niet de pretentie een opsomming te geven van alle architectenbureaus, noch een uitleg te geven over Nederlandse architectuur of wat de bureaus hebben beoogd. Maar met zo�n driehonderd bureaus van Van 01-10 Architecten tot Han van Zwieten Architecten geeft Architect 2005 een aardig beeld van wat er in �architectenland� wordt geproduceerd.

Bonte verzameling

In afwijking van de vorige uitgave is een index met projecten opgenomen waarin architecten hun mooiste projecten tonen die in het afgelopen jaar werden gegund of opgeleverd. Dit levert een bonte verzameling inzendingen op van een tot kantoor verbouwde watertoren, de restauratie van de gortpellerij Zwaardemaker en een uitbreiding van een basisschool.

Bij de presentatie hebben de architectenbureaus zelf invulling gegeven aan de inhoud. Dat geeft een gevarieerd beeld van hoe de bureaus zichzelf zien van “een opgave die naar zijn aard wordt benaderd, met als resultaat een in de context passende, heldere oplossing” tot een pagina als van Architecten Cie, voorzien van een dragende foto van kantorencomplex Acanthus waarop groot hun website prijkt.

Na de presentatie zijn artikelen over ontwerpen in baksteen opgenomen die zijn ontleend aan brochures van het KNB (Koninklijk verbond van Nederlandse Baksteenfabrikanten). Het boek besluit met een register en een lijst van meewerkende fotografen.

Architect 2005, Creative Works of Dutch Architects is een uitgave van Sdu Uitgevers in Den Haag. De hardcover uitgave telt 440 pagina�s en kost 89 euro (exclusief BTW). Alle foto�s, tekeningen of artist impressions zijn in full colour opgenomen. ISBN nummer: 9044007572. Nadere informatie: Sdu Uitgevers, telefoon 070 – 3789880.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels