nieuws

Aantal controles in bouw sterk opgevoerd

bouwbreed Premium

den haag – De Arbeidsinspectie voert dit jaar het aantal controles in de bouw verder op, tot bijna zesduizend. Wegenbouwers, funderingsbedrijven, kabelleggers en installateurs krijgen prioriteit. Ook zal extra worden gecontroleerd op zwartwerkers en illegalen in de bouw.

Dat blijkt uit het jaarplan 2005, dat de Arbeidsinspectie gisteren heeft gepubliceerd.

De inspecteurs blijven speuren naar veelvoorkomende misstanden op bouwplaatsen. Nieuw is echter dat dit jaar vooral ook zal worden gekeken naar structurele tekortkomingen als gevolg van slecht management op het hoofdkantoor. “Het gaat daarbij om preventie, samenwerking en coördinatie, toezicht en instructie. Deze werkwijze zal ook worden gevolgd voor grote infrastructurele werken”, aldus de Arbeidsinspectie. Afgelopen jaren waren de inspecties vooral gericht op valgevaar, ondeugdelijke inrichting van bouwplaatsen, knellen, pletten en snijden.

De waakhond van de arbeidsomstandigheden verwacht dit jaar ruim 58.000 uur kwijt te zijn aan inspecties en ongevallenonderzoek in de bouwnijverheid. Dat is 30 procent van de totale ureninzet van de Arbeidsinspectie. Het aantal controles zal met ruim duizend worden verhoogd naar zesduizend, blijkt uit het jaarplan.

De bouw staat al jaren hoog op de agenda van de Arbeidsinspectie. Debet daaraan is het relatief grote aantal ernstige ongevallen in de sector. Het ongevallencijfer ligt 3,6 keer hoger dan in de industrie, een andere gevaarlijke sector. Kenmerkend voor de bouw is ook dat vrijwel alle subsectoren tot de categorie behoren met hoge risico�s en lage naleving, aldus de Arbeidsinspectie. Elk jaar richt zij zich daarom op een andere delen van de bouw.

Dit jaar kunnen de wegenbouwers, installateurs, funderingsbedrijven en kabelleggers bezoek verwachten. Ook zullen de inspecteurs hun vizier richten op timmerlieden en de groothandel in hout- en bouwmaterialen. Verder staat onderzoek naar asbestverwijdering en kwartsstoffen op de prioriteitenlijst.

De Arbeidsinspectie gaat verder veel strenger toezien op illegale arbeid, met name ook in de bouw. Daar is volgens de dienst alle reden toe, omdat door de economische terugval steeds vaker een beroep wordt gedaan op goedkope en flexibele arbeidskrachten. Inspecties zullen niet beperkt blijven tot grote bouwlocaties, maar ook plaatsvinden bij particulieren.

Op het inhuren van zwartwerkers staat een boete van 4000 euro per werknemer. Bedrijven die met illegale werken riskeren een boete van 8000 euro. Vorig jaar bedroeg de geldstraf nog 1000 euro.

In samenwerking met de Belastingdienst en uitvoeringsinstantie UWV gaat de Arbeidsinspectie op zoek naar fraude bij bouwactiviteiten. Dat gebeurt in het zogenaamde Bouw Interventieteam (BIT). In 2005 zal in dat kader vooral de bouw van kantorencomplexen in Noord-Holland worden doorgelicht.

Reageer op dit artikel