nieuws

Aanpak Belgische schijnzelfstandigen

bouwbreed

brussel – De Belgische aannemersorganisatie Confederatie Bouw (CB) zegt blij te zijn met de stijging in de bouw van het aantal zelfstandigen in bijberoep gedurende de afgelopen negen jaar van 6000 naar 12.000. Maar de CB heeft ook bedenkingen bij deze ontwikkeling omdat deze toename vooral te wijten is aan de te strenge reglementering op het […]

brussel – De Belgische aannemersorganisatie Confederatie Bouw (CB) zegt blij te zijn met de stijging in de bouw van het aantal zelfstandigen in bijberoep gedurende de afgelopen negen jaar van 6000 naar 12.000. Maar de CB heeft ook bedenkingen bij deze ontwikkeling omdat deze toename vooral te wijten is aan de te strenge reglementering op het gebied van de arbeidsduur.

Secretaris-generaal Gabriel Delporte van de CB: “Blijkbaar willen de werknemers meer werken en dus ook meer verdienen. Maar de huidige arbeidsduurwetgeving verbiedt dat dit kan bij zijn of haar werkgever. Vandaar dat men een beroep moet doen op zogeheten zelfstandigen in bijberoep, een constructie die daarvoor zeker niet bedoeld is.”

Volgens de CB stijgt ook het aantal “actieve vennoten” en richten Inwoners van de nieuwe lidstaten van de EU in België een vennootschap op, waarbij zij actieve vennoot zijn, dus óók zelfstandigen. De CB noemt dat een misbruik van het statuut van zelfstandige omdat het in feite om �schijnzelfstandigen� zou gaan.

De Confederatie Bouw wil daarom een beperking in tijd van het statuut van zelfstandigen in bijberoep voor de bouwsector, een versoepeling van de beperkende arbeidsduurregelingen en een sectoriële aanpak van het fenomeen van de schijnzelfstandigen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels