nieuws

Aannemer staat terecht voor doodslag

bouwbreed

LONDEN – In Londen is de rechtszaak begonnen tegen het civieltechnische aannemersbedrijf Balfour Beatty en de beheerder van het spoorwegnet Network Rail wegens hun verantwoordelijkheid voor de spoorramp bij Potters Bar. De rechter heeft de jury laten weten dat de behandeling van de zaak waarschijnlijk een jaar zal duren. In oktober 2000 ontspoorde een sneltrein […]

LONDEN – In Londen is de rechtszaak begonnen tegen het civieltechnische aannemersbedrijf Balfour Beatty en de beheerder van het spoorwegnet Network Rail wegens hun verantwoordelijkheid voor de spoorramp bij Potters Bar. De rechter heeft de jury laten weten dat de behandeling van de zaak waarschijnlijk een jaar zal duren.

In oktober 2000 ontspoorde een sneltrein bij Potters Bar in de buurt van Londen, waarbij vier mensen om het leven kwamen en meer dan dertig ernstig gewond raakten.

Uit onderzoek bleek dat de ontsporing was veroorzaakt door een breuk in een stuk spoorstaaf. Het spoornet ter plaatse werd in die dagen onderhouden door Balfour Beatty. Twee managers van dat bedrijf en drie van Network Rail worden persoonlijk beschuldigd van doodslag van de vier dodelijke slachtoffers. Alle vijf hebben zich niet-schuldig verklaard. De vijf managers en nog eens vier anderen worden ook nog eens beschuldigd van diverse overtredingen van de arbo-wetgeving.

Daarnaast staat Balfour Beatty als bedrijf terecht wegens bedrijfsmatige doodslag. Het is de eerste keer dat het Britse openbaar ministerie op deze manier bedrijven vervolgt wegens hun betrokkenheid bij een spoorongeluk.

Reageer op dit artikel