nieuws

Voortbestaan ENCI Maastricht bedreigd

bouwbreed

maastricht – Het voortbestaan van cementfabriek ENCI in Maastricht hangt aan een zijden draadje. Dat vreest FNV-Bondgenoten naar aanleiding van recente uitlatingen van de directie van moederbedrijf de Heidelberg Cement (HC) in het Duitse Heidelberg.

Volgens FNV-Bondgenoten overweegt HC om de maaloven van ENCI in Maastricht te sluiten. Met die oven wordt mergel gebrand tot klinkers. Daarna wordt dit halfproduct vermalen tot cement. Sluiting van die oven betekent in feite het staken van de werkzaamheden van ENCI in Maastricht, en daarmee komen honderden mensen zonder baan te zitten, aldus de FNV.

ENCI heeft in België twee, en in Maastricht een oven. De laatste is de oudste en dateert volgens directeur Th. Pluijmen van 1968. HC is bezig met een reorganisatie, en zou daarom een van deze drie ovens eruit willen halen, aldus FNV-Bondgenoten.

De vakbond vreest dat dan de oudste oven als eerste sneuvelt. Maar sluiting van de oven in Maastricht is voor de vakbond volstrekt onaanvaardbaar, deelde bestuurder H. Kijzers van de bond gisteren mee.

Directeur Pluijmen zei gisteren dat de oven in Maastricht sinds 1968 volledig is gerenoveerd. “Er is geen onderdeel meer uit 1968 in die oven te vinden.” De andere twee ovens staan in België in Lixhe (uit 1974) en in Antoing (rond 1979). Er is volgens Pluijmen overcapaciteit, dus ergens moet er in die capaciteit worden gesneden.

Heidelberg Cement bestudeert momenteel hoe het bedrijf in de bestaande marktsituatie en de economische tegenwind de hevige concurrentie het hoofd kan bieden, en maakt medio oktober bekend waar wordt afgeslankt, aldus Pluijmen.

De onrust onder het personeel resulteerde gisteren in werkonderbrekingen in de bedrijven van ENCI in Maastricht, IJmuiden en Rotterdam. De werkonderbrekingen duurden een uur en vonden plaats op hetzelfde moment, waarop drie leden van de Europese ondernemingsraad van HC in Heidelberg een brief aanboden aan voorzitter Bauer van de raad van bestuur van HC.

In die brief eisen de werknemers snel duidelijkheid over de reorganisatieplannen. Verder eisen ze dat HC afziet van de mogelijke sluiting van de oven in Maastricht. En ten slotte laten ze weten geen gedwongen ontslagen te zullen accepteren.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels