nieuws

Nieuw Berlaymontgebouw aanzienlijk duurder

bouwbreed

brussel – Het van 1960 daterende Berlaymontgebouw, dat wegens veroudering en asbestgevaar in 1991 werd gesloten en vervolgens gerenoveerd, moet vanaf 1 november klaar zijn om de nieuwe Europese Commissie en drieduizend ambtenaren te huisvesten.

De nieuwe Commissievoorzitter Juan Manuel Barroso heeft echter zeer onlangs besloten dat ook alle 25 commissarissen in het gebouw hun kantoor moeten hebben. En dus is er extra werk aan de winkel. Ook de andere werken aan het gebouw en de afwerking vergen nog veel tijd,  zodat volgens verscheidene onderaannemers de oplevering van het gebouw opnieuw dreigt te moeten worden uitgesteld. 

“Tenzij men gezichtsverlies wil voorkomen en het gebouw toch op 1 november in gebruik neemt, terwijl er nog wordt gewerkt”, oppert een van de onderaannemers.

Aan de renovatie van het Berlaymontgebouw hangt intussen een prijskaartje van 670 miljoen euro. Na onderhandelingen tussen de Europese Commissie, de Belgische staat en de NV Berlaymont, de verantwoordelijke voor de renovatiewerken, werd het gebouw voor een bedrag van ruim 552,8 miljoen euro verkocht aan de Europese Unie. Daarvoor staat er nu eigenlijk een totaal nieuw gebouw want na de sanering bleef alleen de stalen en betonnen structuur over. Het nieuwe gebouw is evenals zijn voorganger stervormig en voorzien van zonnepanelen.

Vlakbij de centrale ingang ligt de toegang tot twee parkeerruimtes (onder- en bovengronds) Aan deze zijde van het gebouw is een wand van ongeveer 100 meter kogelvrij glas opgericht, die bescherming moet bieden tegen mogelijke aanvallers.

Commissiebaas Barroso zetelt op de dertiende etage met op de veertiende verdieping alle technische voorzieningen van het immense gebouw. Nieuw in vergelijking tot het oude gebouw is dat de ondergrondse verdiepingen, die wegens gebrek aan daglicht nooit werden gebruikt, nu wel een bestemming hebben gekregen, onder andere als cafetaria, restaurant, archiefruimte en multi-media centrum. Dat werd mogelijk gemaakt door lichtinval via een nieuwe vlakker glasconstructie.

Het water van externe bronnen onder het gebouw en een deel van het regenwater worden opgevangen en gebruikt voor de spoeling van de sanitaire apparaten. Een ander deel van het regenwater wordt  opgevangen voor de voeding van de irrigatienetwerken van de Esplanade en de vele binnentuinen op de verdiepingen van het gebouw.

Al bij al is �Berlaymont II� zeker geen sober gebouw geworden. Functioneel betekent het wel een grote vooruitgang want de totaal nutteloze ongebruikte grote ruimtes in het vorige gebouw zijn nu wel benut.

Anderzijds lijkt het nieuwe gebouw van binnen één groot doolhof met een wirwar van kleinere of grotere gangen met evenzovele toegangsdeuren. Het gebouw telt 47 liften en 12 roltrappen en is uitgerust met de meest moderne apparatuur op het gebied van brandpreventie en -veiligheid.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels