nieuws

Metamorfose van stadhuis Vlissingen

bouwbreed

vlissingen – Te gesloten, te donker en te hautain, zo oordeelde architect Wytze Patijn over het stadhuis in Vlissingen. Na de renovatie heeft het gebouw uit 1965 een complete gedaanteverwisseling ondergaan.

De bakstenen voorgevel is vervangen door glas, evenals veel binnenwanden. Het oude binnenplein heeft een glazen overkapping gekregen en biedt straks ruimte aan een centrale publieksbalie, waaraan het voor de renovatie ontbrak. De bouwkundige kosten bedragen 13 miljoen euro.

Zo�n veertig onderaannemers van slopers tot schilders kwamen er aan te pas om de klus te klaren. Projectleider H. Riemens van de Walcherse Bouw Unie (WBU) kan zich geen eerdere klus herinneren dat hij met zo veel onderaannemers te maken had.

Na ruim anderhalf jaar is het einde van de renovatie van het stadhuis door WBU, Heijmans IBC Bouw en Unica Installatietechniek in zicht. De bouwkundige oplevering is net achter de rug. Daarna volgt nog de inrichting van het gebouw. De ambtenaren moeten nog tot oktober wachten tot ze hun nieuwe werkplek kunnen inrichten.

Behalve de buitenkant is ook de binnenkant van het gebouw grondig onder handen genomen. In de kopgevel is een nieuwe verdieping gelegd. De oude raadszaal is daardoor verplaatst. Er was veel achterstallig onderhoud. Alle installaties zijn vervangen en er zijn nieuwe liften geplaatst.

“De renovatie was ingrijpender dan we gedacht hadden”, zegt gemeentelijk projectleider C. Steutel. “De voorgevel van glas was aanvankelijk niet de bedoeling.” Hoe ingrijpend de verbouwing ook was, toch viel de optie slopen en een nieuw stadhuis bouwen al vrij snel af. De constructie was immers nog goed.

“Een pittige klus en logistiek ook ingewikkeld”, zegt WBU-projectleider Riemens over de renovatie. “De ene fase moest klaar zijn voordat we met de volgende konden beginnen.” Het project kenmerkte zich door veel steigerwerk, tijdelijke constructies die aangebracht moesten worden en soms nauwelijks ruimte voor de aanvoer van materialen. Herhaaldelijk moest de planning worden bijgesteld door allerlei bijkomende werkzaamheden, zoals het uitslijpen en opnieuw voegen van de klokkentoren. Riemens: “Dat zorgde voor extra druk.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels