nieuws

Godett rekent op steun bevolking voor cassatie

bouwbreed

willemstad – De Curaçaose politicus A. Godett wil in cassatie bij de Hoge Raad tegen de gevangenisstraf van 15 maanden, waartoe het Hof in Willemstad hem vrijdag veroordeelde. Hij heeft zelf geen geld meer voor een advocaat en doet daarom een beroep op de inwoners van Curaçao om hem te steunen.

Godett wordt door justitie verdacht van omkoping, valsheid in geschrifte en het witwassen van geld. Zo zou zijn partij steekpenningen hebben aangenomen van onder meer bouwbedrijf De Antillen NV, dochter van Koninklijke Wegenbouw Stevin (KWS). Het bouwbedrijf zou in ruil hiervoor lucratieve overheidsopdrachten krijgen.

De zaak maakt deel uit van een omvangrijk fraudeschandaal rond overheids-nv�s, waarbij tal van politici en zakenmensen zijn opgepakt en door de rechter veroordeeld. Het Hof oordeelde dat de eerdere straf van 12 maanden voor Godett onvoldoende recht deed aan de feiten en wees op het belang van een onkreukbaar overheidsapparaat.

Partijadviseur en -financier N. Monte, die aanvankelijk was veroordeeld tot drie jaar en zes maanden, moet na de uitspraak in het hoger beroep vier jaar de cel in. Monte was de spil in de fraudezaak en zou onder meer van De Antillen een bedrag van (omgerekend) 230.000 euro hebben ontvangen en doorgesluisd naar partijgenoten en zakenrelaties.

De zaak tegen ex-directeur C. L. van De Antillen NV, die eerder bij verstek was veroordeeld tot vijftien maanden cel, waarvan vijf voorwaardelijk, wordt in augustus om juridisch-technische redenen opnieuw in eerste aanleg behandeld. Het Openbaar Ministerie verwijt de voormalig topman dat hij politici en ambtenaren heeft omgekocht.

In hoger beroep werd wel De Antillen NV veroordeeld voor het vervalsen van de bedrijfsadministratie en voor de omkoping van Monte en gedeputeerde Abraham. Het bedrijf kwam goed weg want volgens het Wetboek van strafrecht kan voor valsheid in geschrifte aan een rechtspersoon geen straf worden opgelegd en staat op omkoping een maximale boete van (omgerekend) ongeveer 150 euro. Deze �maximale� straf werd het bedrijf opgelegd.

De �armlastige� partijleider heeft gisteren een bankrekening geopend, waarop de bevolking geld kan storten. “Als alle 130.000 inwoners van Curaçao me een gulden geven, heb ik al genoeg bij elkaar”, rekent Godett. Bij een spontane inzameling in het gebouw van zijn partij Frente Obrero Liberashon werd het weekeinde al 475 euro opgehaald, meldt Godett.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels