nieuws

Concertgebouw Shanghai naar rustiger plek

bouwbreed

shanghai – Toen het 74 jaar geleden werd gebouwd, lag het als architectonisch meesterwerk aangemerkte concertgebouw van Shanghai op een rustige plek. Ingehaald door de tijd in de vorm van onstuimige verkeersstromen werden de muziekoptredens steeds vaker gelardeerd met verkeerslawaai. Daarom werd, na maanden voorbereiding, het fragiele, maar altijd nog 5800 ton zware bouwwerk bijna 70 meter verschoven.

De beslissing om het monumentale gebouw te verplaatsen is vooral genomen vanwege de geluidsoverlast uit de directe omgeving. Het concertgebouw lag vlak naast de drukste snelweg van de stad en had ook veel te lijden van de uitlaatgassen. Bovendien lagen de zuid- en westmuur direct naast een druk wooncomplex.

De geluiden van de dagelijkse verkeer- en woonchaos waren dan ook vaak rechtstreeks in het muziekgebouw te horen. Alhoewel de bouw van een nieuwe concerthal waarschijnlijk veel goedkoper was geweest, heeft Shanghai er toch voor gekozen om het hele gebouw te verplaatsen, om zo de kenmerkende architectuur en akoestiek te behouden.

Het voormalig Nanking-theater is gebouwd aan het begin van de twintigste eeuw, tijdens de bouwhausse in Shanghai. Het was de eerste zaal waar buitenlandse films werden gedraaid en bovendien was het een van de weinige gebouwen ontworpen door een Chinese architect.

Het theater wordt vanwege de uitstekende akoestiek sinds 1959 gebruikt voor symfonieorkesten. Die zijn na de verplaatsing en de renovatie opnieuw welkom in de oude concerthal.

Mammoetproject

Het verplaatsen van de concerthal ging in drie stappen: Allereerst is de gehele concerthal opgetild, 1,7 meter boven de oorspronkelijke fundering. Het gebouw is vervolgens in zuidoostelijke richting 66,4 meter verplaatst over betonnen rails. Tot slot is het hele gebouw weer 1,68 meter opgetild om het vervolgens te laten zakken en te positioneren op de nieuwe fundering.

Voordat het verplaatsingsproject van start ging, hebben de technici zeven maanden lang gewerkt aan de versteviging van de constructie en het verzamelen van gegevens over het samenspel van interne krachten.

Gedurende de gehele verplaatsingsoperatie is een scala aan instrumenten gebruikt, die iedere vormverandering tot op de millimeter nauwkeurig registreerden.

Optillen en verplaatsen van het 5800 ton zware gebouw was extreem moeilijk vanwege de heterogene fundering en het ontbreken van een geïntegreerd skelet. Om die reden is de concerthal eerst op een 1800 ton wegende funderingsplaat van gewapend beton geplaatst. Deze onderbouw moest helpen bij de verplaatsing van het gebouw over de rails. Verder werden zowel de buiten- als de binnenzijde van het gebouw versterkt met stalen hulpconstructies.

Hiermee was voldaan aan de fysieke vereisten om de nauwkeurige hydraulische systeemtechnologie van Enerpac toe te kunnen passen. Voor het tillen en verschuiven zijn 59 cilinders gebruikt, met ieder een vermogen van 200 ton, plus een viertal grote hydraulische pompen, die zowel konden tillen als wegen. Het centrale PLC-systeem stuurde en controleerde alle bewegingen.

De 5800 ton zware concerthal werd uiteindelijk in zes dagen opgetild naar de vooraf vastgestelde hoogte van 1,7 meter.

Verplaatsen

Door de uitgebreide voorbereiding verliep de verplaatsing in zuidoostelijke richting, over tien op maat gemaakte betonnen rails, zeer gemakkelijk. De afstand van 66,4 meter werd in twaalf dagen afgelegd.

Omdat de ingenieurs hadden berekend dat de betonnen glijrails het gewicht van de concerthal slechts tien dagen lang zouden kunnen dragen, werden als hulpondersteuning onder het gebouw nog eens tien grote hydraulische cilinders geplaatst om tussentijds de druk op te vangen.

Op de nieuwe locatie werd het gebouw nogmaals 1,68 meter opgetild, zodat het op de definitieve fundering kon worden geplaatst.

Nadat het verplaatsingsproject was afgerond heeft de technische staf verbeteringen aangebracht aan de concerthal, zodat de oude zaal weer voldoet aan de eisen van de eenentwintigste eeuw. Inmiddels is het podium vergroot en een nieuwe kelderverdieping toegevoegd.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels