nieuws

Van der Laan: Bevriezing monumentenlijst van de baan

bouwbreed

den haag – Er komt nadrukkelijk geen stop op het aanwijzen van nieuwe rijksmonumenten. De komende anderhalf jaar geldt er alleen een zware beperking op de instroom van gebouwen die met rijkssteun moeten blijven voortbestaan.

Dat zei staatssecretaris Van der Laan (cultuur) in de Tweede Kamer. Van der Laan maakte haar plannen voor de �bevriezing� vorig jaar al bekend. De Raad voor Cultuur vindt het een idee van niets, zo bleek recent. De Kamer maakt zich zorgen dat de onderhoudsachterstanden steeds verder oplopen en de herstelkosten steeds hoger worden. Van der Laan wil echter de druk van de ketel halen bij de overbelaste monumentenzorg en intussen nieuwe selectieregels ontwikkelen, hetgeen overigens wel overal begrip vindt.

De overheid gaat voorlopig uiterst spaarzaam monumenten aanwijzen. Nederland heeft ongeveer 60.000 monumenten en zonder maatregelen blijven daar maar bijkomen, juist vanwege zoveel nieuwe categorieën, zoals industrieel erfgoed. Een pauze is nodig, niet alleen om financiële, maar ook om personele redenen.

“Maar het is niet zo dat er nergens over te praten valt. We hebben bovendien de monumenten tot 1940 inmiddels zo goed in kaart gebracht dat het uitzonderlijk is als er uit die periode nog een topmonument bijkomt. Maar laatst werd er toch nog zo�n topkelder aangetroffen en dat is gewoon behandeld”, aldus Van der Laan maandagavond.

Volgens de bewindsvrouw moet bij de nieuwe selectieregels rekening worden gehouden met een grotere aandacht voor groene, mobiele en archeologische monumenten. Er zijn nog een hoop vragen te beantwoorden. “We hebben de wederopbouwperiode, met veelal gebouwen die in beginsel voor dertig jaar werden gebouwd. Daarover moeten we nadenken: hoe gaan we daarmee om. Ik heb nu nog geen antwoord.” (anp)

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels