nieuws

Snellere restauratie abdij wegens vocht

bouwbreed

uden – De abdij Maria Refugie in Uden en het bijbehorende oude gedeelte van het Museum voor Religieuze Kunst moeten wegens vochtproblemen vervroegd worden gerestaureerd. Een ernstig verouderd rioolstelsel, met daarin zelfs een ingegraven houten ton uit de achttiende eeuw, kan de afvoer van water niet meer aan. Museumdirecteur Van Liebergen: “Twaalf jaar geleden werden […]

uden – De abdij Maria Refugie in Uden en het bijbehorende oude gedeelte van het Museum voor Religieuze Kunst moeten wegens vochtproblemen vervroegd worden gerestaureerd. Een ernstig verouderd rioolstelsel, met daarin zelfs een ingegraven houten ton uit de achttiende eeuw, kan de afvoer van water niet meer aan.

Museumdirecteur Van Liebergen: “Twaalf jaar geleden werden nog de afwateringsonderdelen zoals regenpijpen gereviseerd. Het rioolstelsel zelf was echter nog veel ouder.”

Het oudste deel is vermoedelijk de ingegraven houten ton waarop een van de regenputjes uitkwam, maar ook de gresbuizen en aardewerken onderdelen van het riool zijn niet meer van deze tijd. Pogingen tot herstel lijken weinig zinvol. “Bomen maken de lekke en verstopte rioolonderdelen praktisch onbereikbaar voor reparaties”, verklaart Van Liebergen.

Het optrekkende vocht tastte al een tijdje het stucwerk aan, maar omdat restauratie op stapel stond, werd gewacht met grote maatregelen. Toen onlangs echter een hele muur was uitgeslagen met vochtvlekken, werd de collectie kostbare religieuze schatten bedreigd en trok het museum aan de bel.

Er wordt gedacht aan een snelle restauratie volgens het plan Architectenbureau Dam en Partners in Amsterdam. Dat omvat de restauratie van de oude abdij, die dateert van1720 en waarvan een vleugel in 1900 door Rijksmuseumarchitect Cuypers werd gebouwd.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels