nieuws

Inpandige balkons vergroot met aluminium aanbouwconstructie

bouwbreed

kerkrade – Een appartementencomplex van circa veertig jaar oud in Kerkrade is onlangs voorzien van aluminium aanbouwbalkons. Het prefab systeem dat in Duitsland al vele jaren met succes wordt toegepast is in vergelijking met een balkon van staal en beton tot 25 procent goedkoper.

Bij onze oosterburen moeten er al duizenden met succes zijn gebouwd, in Nederland is het fenomeen prefab aanbouwbalkon nog nieuw. De Nederlandse renovatiemarkt zou wel eens snel overstag kunnen gaan met het aluminium aanbouwbalkon van de Duitse systeembouwer Schüco.

Dat is althans de stellige overtuiging van Martin Bont, directeur van FEK Metaal uit Waalwijk dat het systeem exclusief voor Nederland levert en monteert. “Bij het vergroten of vervangen van bestaande balkons gaan de gedachten al gauw uit naar een constructie van beton en staal. Ons aluminium systeem is misschien een fractie duurder maar door de snelle montage kunnen we tot een kwart besparen.”

De balkons zijn opgebouwd uit profielen van 180 x 120 millimeter die in de verdiepingsvloer worden verankerd. In Kerkrade is noodgedwongen uitgeweken naar een andere bevestigingswijze. De appartementen hebben namelijk verdiepingsvloeren die zijn gebouwd met het zogeheten broodjessysteem. De oude, 60 centimeter diepe inpandige balkons hebben een betonvloer die in de bouwmuur is verankerd. Om de nieuwe aanbouwbalkons te bevestigen is op de bestaande betonvloer een metalen hoekprofiel aangebracht.

Het systeem is echter ontwikkeld voor bevestiging aan volbetonvloeren. Afhankelijk van de breedte van de balkons zijn drie of vier schuifankers die zo�n 40 centimeter in de betonvloer worden ingeboord, voldoende om de balkons te bevestigen. Het gewicht van de balkons wordt namelijk vooral afgeleid naar de aluminium kolommen die afsteunen op poeren.

Elk balkon is een waterdichte bak die wordt gevormd door kokerprofielen en een aluminium plaat. Op de plaat liggen geluiddempende tegeldragers van rubber met betontegels.

Het hemelwater verzamelt zich in de bak en kan vervolgens naar de bestaande hwa-leidingen worden weggevoerd. De aluminium kokers zijn voorzien van sparingen en de sterkte is berekend op de doorvoeren. Aan de onderzijde van de balkons is de hemelwaterafvoer dus zichtbaar.

De aansluiting tussen verdiepingsvloer en balkon wordt afgedicht met een rubberen strip en vervolgens geheel afgekit. Volgens Schüco is deze afdichting voldoende om vocht- en koudebruggen te voorkomen.

FEK Metaal monteert de balkons met een eigen ploeg. Omdat elk balkon feitelijk een prefab product is, vindt montage in hoog tempo plaats. Bij levering zijn de staanders voor het hekwerk al gemonteerd. Dankzij de snelle montagetijd is de kostprijs beduidend lager dan bij een traditioneel beton/staal balkon.

Het appartementencomplex in Kerkrade bestaat uit drie woonlagen. De monteurs van FEK Metaal plaatsen in een dag drie balkons van onder naar boven. De kolommen worden onderling verbonden met een koppelprofiel waarmee de console min of meer in elkaar wordt geschoven.

Het systeem biedt een grote vrijheid wat betreft maatvoering. Met hetzelfde systeem kunnen complete galerijen worden gebouwd. In dat geval is wel een zwaardere constructie vereist. Dit hoeft echter niet ten koste te gaan van het slanke ontwerp. De constructie voor galerijen of erg diepe balkons kan simpelweg worden verzwaard door kokers in de standaardprofielen te schuiven.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels